FREDSOPPDRAG: På dette bildet holder en politistyrke fra FN vakt i gatene i Monrovia i Liberia i forbindelse med uro i 2005  knyttet til valg. Illustrasjonsfoto: AP/George Osodi/NTB Scanpix
FREDSOPPDRAG: På dette bildet holder en politistyrke fra FN vakt i gatene i Monrovia i Liberia i forbindelse med uro i 2005 knyttet til valg. Illustrasjonsfoto: AP/George Osodi/NTB ScanpixVis mer

FN-soldater bytter til seg sex mot smykker og mobiler

I land de er i for å hjelpe, viser ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN har rundt 125 000 soldater i fredsbevarende styrker rundt om i verden.

Nå slår en fersk FN-rapport alarm om at hundrevis av kvinner blir seksuelt utnyttet i land de fredsbevarende styrkene er sendt til for å hjelpe, skriver BBC.

Ifølge rapporten fra FN-organisasjonen OIOS, har kvinner de har snakket med i Liberia og Haiti rapportert at sult, fattigdom og et ønske om høyere levestandard får dem til å selge sex.

480 anklager De blir betalt med penger, smykker, mobiltelefoner og andre varer.

Mellom 2008 og 2013 er det kommet 480 anklager mot FN-soldater om seksuelt misbruk eller seksuell utnyttelse, heter det i rapporten.

En tredjedel av anklagene omhandler barn.

Byttehandel Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP), som også har fått tilgang på dokumentet, rapporterer 231 intervjuobjekter i Haiti i fjor at de har hatt sex med soldater i fredsbevarende styrker i bytte mot varer.

- Bevismateriale fra disse to fredsbevarende oppdragene viser at sexbyttehandel er nokså utbredt, men underrapportert, heter det i rapporten.

AP skriver at kvinner, i tilfeller hvor FN-soldater ikke har gjort opp for seg etter seksuelt samkvem, har tatt beslag i soldatenes identifikasjonsskilt og truet med å avsløre deres identitet på sosiale medier.

I fjor ble det reist 51 slike anklager mot FN-soldater mot 66 året før.

Det går klart fram at økningen i antall anklager om seksuelt misbruk og utnytting de siste åra kan ha sammenheng med at det er blitt betydelig flere FN-soldater i fredsbevarende operasjoner i samme periode.