FN: Soldater i Myanmar har systematisk gjengvoldtatt rohingya-kvinner 

Myanmarske soldater har systematisk gjengvoldtatt rohingya-kvinner, opplyser FNs ekspert på seksuell vold i konflikt.

ADVARER: FN-ekspert Pramila Patten advarer om at rohingya-kvinner i Myanmar blir systematisk gjengvoldtatt av soldater. Foto: Stephen Lovekin/REX/Shutterstock
ADVARER: FN-ekspert Pramila Patten advarer om at rohingya-kvinner i Myanmar blir systematisk gjengvoldtatt av soldater. Foto: Stephen Lovekin/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Jeg har hørt grusomme historier om voldtekt og gjengvoldtekt som har resultert i at flere kvinner og jenter har dødd, sier ekspert Pramila Patten, spesialutsending for FNs generalsekretær.

Rohingyaene er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter på mange andre områder.

Patten understreker at den seksuelle volden blir beordret, tilrettelagt og utført av myanmarske styrker.

– Gjengangerne er gjengvoldtekt utført av flere soldater, tvungen nakenhet i offentlighet og seksuelt slaveri i militært fangenskap, sier Patten.

Hun sier også grensepoliti og milits fra ulike grupper i Rakhine står bak den seksuelle volden.

Siden 25. august har over 600.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine, og folk fortsetter stadig å flykte over grensen. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer