FN-soldater strømmer i land på Øst-Timor

Hundrevis av flyktninger strømmet ned fra høydedragene rundt Dili i dag, etter at de første 1.200 FN-soldatene var blitt satt i land fra australske marinefartøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I havneområdet, der rundt 1.000 flyktninger har levd i redsel de siste dagene, ble de utenlandske soldatene hilst velkommen med jubel og klappsalver, da de marsjerte på land fra katamaranen «Jervis Bay».

Det hurtiggående australske fartøyet la til kai i Dili tidlig tirsdag morgen. En time senere seilte enda et australsk marinefartøy inn på havna, men kastet anker 500 meter fra kaia.

I løpet av noen timer ble den forlatte spøkelsesbyen Dili forvandlet til en travel provinshovedstad, der de hjemvendte innbyggerne hyttet med nevene og ropte skjellsord etter indonesiske soldater på vei ut av byen.

Men de utbrente bygningene står som et dystert minnesmerke over de blodige voldshandlingene de siste ukene, og flere hundre tusen flyktninger rundt om i territoriet har et desperat behov for nødhjelp.

Nye planlagte flyslipp av matvarer ble tirsdag utsatt på grunn av den militære oppbyggingen i Dili. FN har tonnevis av matvarer på lager i Darwin i Australia og håper at flyslippene kan bli gjenopptatt så raskt som mulig.

Jubel og trygghet

De om lag 1.000 jublende østtimoreserne har holdt til i havneområdet i påvente av muligheten til å flykte, mens pro-indonesisk milits gikk amok i de siste ukene.

Et døgn tidligere, mandag morgen, innledet Den internasjonale styrken for Øst-Timor (Interfet) sin aksjon da en bølge av Hercules-fly landet med de første troppene fra Australia, New Zealand og Storbritannia. Over 2.000 soldater kom første dagen.

- Jeg er svært lykkelig. Nå føler jeg meg trygg, sa den 42 år gamle Rita Marquez, som har holdt til i havneområdet med sine ti barn i over en uke.

Om lag 40 væpnede Interfet-soldater som kom dagen før, holdt vakt i havna sammen med indonesiske soldater da «Jervis Bay» ankom.

50 australske soldater i fullt kamputstyr gikk i land fra katamaranen kort etter at den la til kai og satte kurs for et lagerhus som Interfet har tatt i bruk. Utenfor kysten ligger flere krigsskip med tropper og tungt militært utstyr.

Arresterer milits

En mann i indonesisk uniform, men med ermene klippet av, ble arrestert og ført bort av Interfet-soldater da han forsøkte å ta seg fram mot båten fra et område av havna som er avstengt.

Talsmannen for Interfet-styrken, Chip Henriss-Anderessen, sa at den multinasjonale styrken hittil har arrestert åtte menn for å ha båret våpen. Seks mann ble pågrepet ved flyplassen da det ble funnet en pistol i bilen deres.

I tillegg har Interfet tatt våpen fra flere andre som ikke er blitt arrestert.

En kontingent med nepalske gurkha-soldater fra den britiske hæren har sikret det nedbrente FN-hovedkvarteret i Dili, der vel 1.000 flyktninger gjemte seg mens herjingene sto på.

Over 100 kjøretøyer som tilhører FN, ble funnet ramponert, med knuste vinduer og radioer, på parkeringsplassen ved siden av hovedkvarteret.

Den multinasjonale styrken som vil bestå av 7.500 soldater fra mer enn 20 land, ble opprettet med støtte fra FN med mandat til å bruke alle nødvendige midler for å stanse myrderiene og skaffe hundretusener av flyktninger humanitær hjelp.

20.000 drept?

Flere tusen mennesker antas å ha blitt drept av den pro-indonesiske militsen som nektet å akseptere at nesten 80 prosent av østtimoreserne stemte for uavhengighet.

Australias utenriksminister Alexander Downer sa tirsdag at han tror 20.000 ble drept i løpet av ukene siden avstemningen, og at tusener til kan dø av sult. Hundretusener ble jaget på flukt.

Etterhvert som den internasjonale styrken tar seg fram til andre steder i Øst-Timor utenfor Dili, regner man med at mange tusen som har søkt tilflukt i åser og fjell, våger seg ned igjen.

Men menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch uttrykte tirsda g sterk bekymring for skjebnen til titusener av østtimoresere som ble jaget over grensa til leirer i Vest-Timor.

Organisasjonen frykter at de om lag 200.000 flyktningene der kan fordrives videre til indonesiske provinser som Irian Jaya og Molukkene.

Andre byer

I dag sa Interfet-kommandanten, den australske generalen Peter Cosgrove, at styrkene ville begynne å dra til Dare, Baucau og andre byer på halvøya, og samtidig åpne korridorer for matvarehjelp.

Mange indonesiske soldater så dystert på mens de utenlandske soldatene tok kontrollen over flyplass, havn og andre strategiske steder i Dili. Ifølge de indonesiske væpnede styrkene har allerede 80 prosent av de indonesiske soldatene forlatt territoriet, som Indonesia okkuperte for 24 år siden.

Men indonesiske soldater samarbeidet likevel for fullt med Interfet under landgangen, slik deres sjef lovte Cosgrove under et møte i Dili søndag før landgangen begynte.

(NTB-Reuters-AFP)