FATTIGE: Det er mange som lider i Elfenbenskysten. Nå viser det seg at flere FN-soldater byttet maten mot sex. Foto: EPA/Ahmed Jallanzo/Scanpix
FATTIGE: Det er mange som lider i Elfenbenskysten. Nå viser det seg at flere FN-soldater byttet maten mot sex. Foto: EPA/Ahmed Jallanzo/ScanpixVis mer

- FN-soldater tvang til seg sex mot nødhjelp

Stikkprøve viste at åtte av ti mindreårige jenter i et av de fattigste områdene i Elfenbenskysten måtte ha sex med FN-soldater for å sikre seg mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN-soldater i Elfenbenskysten fikk mindreårige jenter til å ha sex med dem mot nødhjelp, ifølge et ambassadedokument lekket av Wikileaks.

Dokumentet, datert januar 2010, tar for seg oppførselen til fredsbevarende styrker fra Benin stasjonert i byen Toulepleu vest i landet, skriver nyhetsbyrået AP.

Byen har vært preget av den 10 år lange konflikten som preger Elfenbenskysten.

Oppfordret av foreldrene I en stikkprøve blant ti jenter i Toulepleu gjort av britiske Redd Barna i 2009, viste at åtte av dem måtte ha sex med de beninske soldatene for å sikre sine mest grunnleggende behov som mat.

- Åtte av ti sa de hadde et pågående seksuelt forhold med beninske soldater i bytte mot mat eller losji, står det i dokumentet.

Foreldre skal ifølge dokumentet ha oppfordret døtrene sine til å ha sex med soldatene slik at de kunne få mat.

I dag bekreftet FN-talsmann Michel Bonnardeaux at 16 beninske soldater i april ble sendt hjem og utestengt fra tjeneste i FN etter en granskning.

- Vi ser på det som et kommando- og kontroll-problem. Sjefene klarte ikke å opprettholde et miljø som hindret seksuell utnyttelse og misbruk, sier Bonnardeaux til Washington Post.

Ti av de 16 soldatene skal ha hatt en kommandostilling.

730 soldater suspendert i 2007 Det er ikke første gang FN-soldater har blitt avslørt etter at de har misbrukt sin stilling ved seksuelt misbruk.

I tillegg til at det har skjedd i Kongo, Kambodja og Haiti, har det tidligere skjedd i Elfenbenskysten av fredsbevarende styrker fra Marokko.

I 2007 ble en hel bataljon med 730 soldater fra Marokko suspendert fra å jobbe i den nordlige byen Bouaké etter anklager om seksuelle overgrep mot lokale jenter.