SJOKKERER:  En kvinne reagerer tydelig da hun ser bildene av de døde og torturerte kroppene til syriske menn, kvinner og barn som nå står utstilt i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Reuters / Lucas Jackson
SJOKKERER: En kvinne reagerer tydelig da hun ser bildene av de døde og torturerte kroppene til syriske menn, kvinner og barn som nå står utstilt i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Reuters / Lucas JacksonVis mer

FN stiller ut syriske tortur-bilder som sjokkerer verden

- Vi må ikke se vekk, sier FN om de grusomme bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 30 bilder av døde og torturerte kropper til syriske menn, kvinner og barn er nå blitt en blitt en FN-sponset foto-utstilling.

I ti dager skal de grusomme bildene henge i FNs hovedkvarter i New York og minne alle som beveger seg inn og ut av bygget om alvoret i det krigsherjede landet. Det skriver britiske The Guardian.

55 000 bilder Bildene som angivelig skal vise president Bashar al-Assads regimes behandling av fanger, er bare 30 av i alt 55 000. En fotograf i det syriske militæret skal ha tatt bildene og så smuglet dem ut av landet da han hoppet av.

Han er anonymisert og går under kodenavnet «Ceasar».

- Vi vet at det er mye enklere å gå raskt forbi denne korridoren, å se vekk, men disse bildene er den billedlige framstillingen av hvordan Assad-regimet behandler sine borgere. Det er viktig at vi i FN ikke ser vekk, sier USAs FN-ambassadør Michele J. Sison, ifølge avisa.

 - IKKE SE VEKK:  FN ber de forbipasserende om å ikke se vekk. Foto: Reuters / Lucas Jackson
- IKKE SE VEKK: FN ber de forbipasserende om å ikke se vekk. Foto: Reuters / Lucas Jackson Vis mer

I lokalene hvor bildene er stilt ut, er det hengt opp skilt som advarer mot de sterke bildene. Deler av bildene er også pikselert.

Publisert i rapport Bildene ble første gang publisert i en rapport i januar i fjor som beskriver hvordan Assad-regimet angivelig skal begå krigsforbrytelser mot sine egne borgere. Dagbladet omtalte da rapporten.

Den ble skrevet av sir Desmond de Silva, som var aktor i krigsforbryterdomstolen for Sierra Leone, sir Geoffrey Nice, som var aktor i saken mot Slobodan Milosovic, og professir David Crane, tidligere sjefanklager ved krigsforbryterdomstolen i Sierra Leone og mannen som tok ut tiltalen mot den liberiske presidenten Charles Taylor.

Da uttalte De Silva sier at bildene er et «klart bevis» på at regimet til Syrias president Bashar al-Assad står bak likvideringer på et «industrielt nivå».

Håper på rask politisk løsning Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall sa under avdukingen av utstillingen i New York tirsdag at han håper den ville tiltrekke seg oppmerksomhet og dermed oppmerksomhet rundt krigen i Syria.

- Vi håper at denne utstillingen vil fungere som en påminnelse om viktigheten ved å komme fram til en rask politisk løsning på konflikten for å sette en stopper for lidelsene det syriske folket er under, sa han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

 ADVARER:  Foran utstillingen er det hengt opp en advarsel. Foto: Reuters / Lucas Jackson
ADVARER: Foran utstillingen er det hengt opp en advarsel. Foto: Reuters / Lucas Jackson Vis mer

Det var FN-medlemmene Storbritannia, Frankrike, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia og USA som tok initiativ til utstillingen, ifølge Reuters.

 KORTVARIG:  Utstillingen blir bare stående i 10 dager. Foto: Reuters / Lucas Jackson
KORTVARIG: Utstillingen blir bare stående i 10 dager. Foto: Reuters / Lucas Jackson Vis mer