FN-styrken i Kongo sliter tungt

Ber om hjelp fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-styrken i Kongo sliter tungt, og ber om hjelp fra Norge. Soldater får de neppe.

FNs fredsbevarende styrke i det østlige Kongo (MONUC) teller i dag rundt 19.000 soldater og politifolk, men har ikke greid å bygge noen varig fred i det enorme og uveisomme området.

En skjør våpenhvile fra januar, som skulle gjøre slutt på krigshandlingene som det siste tiåret kan ha kostet over fem millioner mennesker livet, står i fare for å bryte sammen, og de massive overgrepene mot sivilbefolkningen fortsetter.

Aktørene er mange, og flere av de viktigste sitter i Kongos naboland, først og fremst Rwanda.
- Hardt presset
- FN er hardt presset og frykter at fredsavtalen skal bryte sammen. Men de gjør hva de kan med de midler de har til rådighet, både for å løse den underliggende konflikten og for å beskytte sivilbefolkningen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NTB.

FNs spesialutsending i Kongo, briten Alan Doss, ber om norsk støtte til MONUC.

- De vil svært gjerne ha et norsk ingeniørkompani og gjerne også andre norske bidrag, bekrefter Solheim.

Noe løfte om styrkebidrag har Doss ikke fått, og det er lite som tyder på at norske soldater vil følge etter regnskogmilliardene Solheim planlegger å bruke i Kongo.


Lite trolig
- Dilemmaet er at Regjeringen må forholde seg til FN sentralt i New York, og de har bedt oss om å bidra på Haiti, sier Solheim.

Det er uansett tvilsomt om forsvaret har kapasitet til å delta i en slik FN-operasjon, mener han.

- Jeg vil overbringe informasjonen fra Doss til forsvarsminister Anne Grethe Strøm Erichsen. Det er hun som må ta stilling til hvilken kapasitet vi eventuelt har til å bidra her, sier Solheim.

BER OM HJELP: 
FNs spesialutsending i Kongo, Allan Doss, ber om norsk støtte i Kongo. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING
BER OM HJELP: FNs spesialutsending i Kongo, Allan Doss, ber om norsk støtte i Kongo. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING Vis mer

Norge kan derimot bidra med penger til FN fredsbevarende operasjon i Kongo, mener han.

- De ber oss spesielt om fleksible penger som kan brukes til små prosjekter for å styrke MONUCs støtte i befolkningen her i Øst-Kongo, sier Solheim.

(NTB)

FN-styrken i Kongo sliter tungt