Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-styrken i Makedonia stanser all aktivitet

Skopje/Oslo: FNs fredsbevarende styrke i Makedonia (UNPREDEP) innstilte i dag alle operasjoner etter at mandatet til styrken løp ut ved midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina brukte torsdag sitt veto i FNs sikkerhetsråd til å hindre en forlengelse av mandatet, som straff for at Makedonia hadde innledet diplomatiske forbindelser med Taiwan.

Den nordisk-amerikanske UNPREDEP-styrken har vært en av de mer vellykte FN-operasjonene. Styrken bidro til å sikre freden i den tidligere jugoslaviske republikken mens andre eks-jugoslaviske republikker ble herjet av krig. Under konflikten i nabolandet Kosovo har UNPREDEPs nærvær vært viktigere enn noen gang.

- Vi har innstilt all aktivitet, sa talsmann for UNPREDEP Janusz Sznajder til nyhetsbyrået AFP i dag. 1050 FN-soldater ventet på instruksjoner fra sine respektive lands myndigheter. En del vil bli sendt hjem, mens andre kan bli overført til den planlagte NATO-styrken som skal sikre en eventuell fredsavtale i Kosovo.

Norske hjem

160 norske militære observatører og FN-soldater vil reise hjem i løpet av kort tid, får NTB opplyst i Forsvarets overkommando (FO). Det er ikke tatt stilling til om noen av dem skal overføres til en mulig fredsstyrke i Kosovo.

Pressetalsmann i FO Knut Roar Bakken bekrefter at all operativ virksomhet er opphørt også for de norskes del. Det innebærer blant annet at observasjonsposter langs Makedonias grense mot Kosovo ikke lenger er i drift.

- Mannskapene er nå opptatt med praktiske forberedelser på å trekke seg ut, sier Bakken.

Tidspunkt for hjemreise vil bli bestemt i forbindelse med et nordisk troppebidrags-møte i Stockholm onsdag. Bakken opplyser at Sverige står i tett dialog med FN-hovedkvarteret i New York, på vegne av de nordiske land som deltar i styrken sammen med USA.

På flukt

Serbisk bombardement av kosovoalbanske landsbyer nær grensen til Makedonia har de siste dagene drevet flere hundre mennesker på flukt over grensen.

Makedonia anklager Serbia for å prøve å trekke landet inn i konflikten i Kosovo. Serbias visestatsminister Vojislav Seselj truet i helgen med at det vil være slutten for Makedonia hvis NATO-styrker får bruke landet som base for en militæraksjon mot Serbia eller en fredsoperasjon i Kosovo. Makedonia er i tillegg til UNPREDEP vertskap for mellom 2000 og 3000 NATO-soldater som skal komme OSSE-observatørene i Kosovo til unnsetning i tilfelle de er truet og må evakueres.

UNPREDEP ble opprettet i 1993 for å hindre at krigen i Bosnia fikk alvorlige ringvirkninger for Makedonia. Makedonia var den eneste av de eks-jugoslaviske republikkene som fikk sin selvstendighet uten at serberne grep inn militært.

FN-styrkens mandat løp opprinnelig ut i august 1998, men ble forlenget med seks måneder på grunn av krigen i Kosovo. Kina la torsdag ned veto mot en ytterligere forlengelse, offisielt fordi det etter kinesernes mening ikke lenger er behov for UNPREDEP. Men det er liten tvil om at den egentlige grunnen er at Makedonia i februar opprettet diplomatiske forbindelser med Taiwan.

(NTB-Gunnar Nyquist)