- FN-styrker solgte våpen til opprørere i Kongo

FN visste om og dekket over det, hevder BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FN-soldater stasjonert i Kongo har solgt våpen til opprørerne, og vært involvert i smugling av gull og elfenben. Det hevder BBC Panorama i en omfattende dokumentar.

Beskyldningene, som stammer fra anonyme kilder i FN, gjelder pakistanske og indiske soldater som er utplassert i de fredsbevarende styrkene i landet.  

FN etterforsket noen av beskyldningene i fjor, uten at de klarte å bekrefte våpensalget. Kilder i FN sier til BBC at de ble forhindret i å utføre etterforskning i saken av politiske årsaker.

Ifølge BBC-reporteren Martin Plaut skyldes dette i hovedsak at Pakistan, som er det landet som bidrar med flest FN-soldater i verden, var for verdifull for de allierte.

Panorama har i 18 måneder etterforsket situasjonen i Kongo, og mener de har bevis på følgende.

- Pakistanske fredsbevarende styrker i byen Mongbwalu øst i landet var involvert i ulovlig handel med gull med FNI-militsen. Militsen skal ha fått våpen av soldatene.

- Fredsbevarende styrker fra India som opererte rundt byen Goma, handlet direkte med opprørere som var ansvarlig for den etniske rensingen i Rwanda, nå bosatt øst i Kongo.

- Inderne handlet med gull, kjøpte narkotika av opprørerne og fløy et FN-helikopter inn i nasjonalparken Virunga, hvor ammunisjon ble byttet mot elfenben.

KONGO:  17 000 FN-soldater er plassert i Kongo. Her ankommer den først pakistanske avdelingen i 2003. Arkivfoto: AFP PHOTO/SIMON MAINA
KONGO: 17 000 FN-soldater er plassert i Kongo. Her ankommer den først pakistanske avdelingen i 2003. Arkivfoto: AFP PHOTO/SIMON MAINA Vis mer

Om påstandene skulle vise seg å stemme, er det ikke første gang FN-soldater har vært involvert i grov kriminalitet i Kongo.

I 2006 kom det for en dag at soldater fra Marokko hadde vært involvert i omfattende seksuelleovergrep mot lokalbefolkningen.

- FN-styrker solgte våpen til opprørere i Kongo