FN takker nei til å besøke Guantanamo

Nektes å snakke med fangene alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FN avslår et tilbud fra USA om å få besøke den omstridte terrorfangeleiren Guantanamo på Cuba.

FN opplyser at amerikanske myndigheter nekter dem å snakke med fangene uten amerikanske fangevoktere til stede. FNs spesialutsending Manfred Nowak sier at private møter med fangene er en uomtvistelig forutsetning for å takke ja til invitasjonen.

- Hvis du ønsker å finne ut om en fange har blitt behandlet dårlig eller torturert må man få anledning til å snakke med personen alene. Foran en fangevokter vil de aldri fortelle sannheten i frykt for represalier, sier Nowak til BBC.

USA har invitert FN til fangeleiren nettopp på grunn av alle påstandene om fangemishandling og tortur som har versert det siste året. FN har gjentatte ganger krevd å få besøke fangeleiren siden den ble åpnet i januar 2002.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon ga til slutt etter i forrige måned, og sa FN inspektører kunne slippe inn 6. desember.

Men samtidig fastholder USA at FN-inspektørene ikke vil få anledning til å snakke med fanger uten at amerikanske tjenestemenn er til stede.

- Det er visse krav vi overhodet ikke forhandler om, og adgangen til å intervjue fanger under to øyne er en av disse, sier Nowak til BBC.

Den internasjonale Røde Kors komiteen er den eneste som har fått besøke fanger på Guantanamo. Men eventuelle funn de gjør rapporteres bare til de ansvarlige myndighetene - i dette tilfellet USA.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Talsmann Brian Maker i Pentagon sier invitasjonen til FN var ment å kunne fjerne organisasjonens frykt for at fanger blir dårlig behandlet.

TAKKER NEI: FNs spesialutsending Manfred Nowak sier det er uaktuelt å besøke fangeleiren Guantanamo uten å få snakke med fangene alene.