FN tar over i Den sentralafrikanske republikk

FN overtok mandag formelt fredsoperasjonen i Den sentralafrikanske republikk som tidligere har vært drevet av Den afrikanske union (AU).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-styrken som går under navnet MINUSCAS består av 7.600 soldater og tar over etter AU-styrken MISCAs 6.000 soldater som har vært i landet siden desember sammen med 2.000 franske soldater.

Styrken skal etter hvert økes til 12.000 soldater og politi, hvorav mange kommer fra MISCAs rekker.

I en seremoni på flyplassen i Bangui mandag overrakte lederen for FNs fredsbevarende styrker, Hervé Ladsous, en symbolsk blå FN-beret til den kamerunske generalen og MISCA-sjefen, Martin Chomu Tumenta, som nå blir øverstkommanderende i MINUSCA.

Beskytte sivile Menneskerettighetsgrupper sier et hovedfokus for MINUSCA må være å beskytte sivilbefolkningen. De sier at volden har økt i midtre og østlige områder av landet, samtidig som situasjonen er blitt noe bedre i hovedstaden.

- Sivile blir drept av alle parter i et alarmerende tempo, og folk er desperate etter beskyttelse, sier Lewis Mudge, som er Afrika-forsker ved Human Rights Watch.

- Det haster. Den nye FN-styrken må straks sørge for å sende folk til områdene der volden øker og beskytte folk fra disse brutale angrepene, sier han.

Muslimer mot kristne og omvendt Landet ble kastet ut i voldsom konflikt etter at den muslimske opprørsalliansen Seleka styrtet president François Bozize og satte inn Michel Djotodia i stedet.

Djotodia ble tvunget ut av det internasjonale samfunnet etter at Seleka-krigere gikk amok med omfattende grusomheter mot kristne.

Siden dannet de kristne sin egen gruppe, Anti-Balaka, som ikke sto noe tilbake for Seleka i brutalitet da de gikk til hevnangrep mot muslimer.

I dag er over en firedel av landets 4,8 millioner mennesker på flukt, og det er bare et muslimsk nabolag igjen i Bangui. Alle andre muslimer har flyktet fra Anti-Balakas dreping, voldtekt og systematiske plyndring.

(NTB)