FN-team i Syria uttrykker usikkerhet om oppdraget

Lederen for FN-observatørene i Syria innrømmer at oppdraget med å overvåke våpenhvilen vil bli vanskelig. Volden fortsatte tirsdag.

VANSKELIG OPPDRAG: - Vi må ta et lite skritt av gangen, sa den marokkanske obersten Ahmed Himmiche tirsdag. Han leder de seks FN-observatørene som ankom Damaskus sent søndag kveld, og som skal rede grunnen for at flere FN-observatører kan komme til Syria. Blant dem er trolig seks norske offiserer. Foto: AFP/DSK
VANSKELIG OPPDRAG: - Vi må ta et lite skritt av gangen, sa den marokkanske obersten Ahmed Himmiche tirsdag. Han leder de seks FN-observatørene som ankom Damaskus sent søndag kveld, og som skal rede grunnen for at flere FN-observatører kan komme til Syria. Blant dem er trolig seks norske offiserer. Foto: AFP/DSKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må ta et lite skritt av gangen. Det er ikke lett, og det vil kreve samordning med alle parter, først med den syriske regjeringen og deretter med de andre partene, sa den marokkanske obersten Ahmed Himmiche tirsdag.

Han leder de seks observatørene som ankom Damaskus sent søndag kveld, og som skal rede grunnen for at flere FN-observatører kan komme til Syria. Blant dem er trolig seks norske offiserer.

I utgangspunktet har FNs sikkerhetsråd gitt mandat for 30 observatører, men Syria-utsending Kofi Annan ønsker at antallet etter hvert skal økes til 250.

- Minst fem drepte Observatørenes tilstedeværelse har imidlertid ikke ført til at volden har stanset. Tirsdag meldte opposisjonskilder om minst to drepte og flere titalls sårede i byen Basr al-Harir sør i landet.

I den nordlige provinsen Idlib skal regjeringsstyrker har skutt granater og skutt med maskingevær i to landsbyer. Tre personer ble drept, ifølge eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights, som mottar opplysningene fra aktivister inne i landet.

Bombardementene fortsatte ifølge aktivister også mot to distrikter i byen Homs, der enkelte gater er fullstendig rasert av angrepene.

Skylder på opprørere Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener det er motstanderne til president Bashar al-Assad som er skyld i at våpenhvilen ikke holder. Til russisk fjernsyn sier han at det finnes krefter som på forhånd har sagt at Kofi Annans fredsplan kommer til å mislykkes. Nå mener han de gjør alt de kan for at spådommen skal gå i oppfyllelse.

- De gjør dette gjennom å gi våpen til den syriske opposisjonen og stimulerer aktivitetene til opprørere som fortsetter å angripe både offentlige og sivile bygninger daglig, sa Lavrov tirsdag.

- Provokasjoner Lavrov mener at de syriske styrkene reagerer på det han kaller «provokasjoner».

Han gjentar dessuten anklagene om at vestlige og arabiske land i gruppen «Syrias venner» bidrar til å undergrave FNs forsøk på å skape fred. I stedet bør de legge press på den syriske opposisjonen slik at opprørerne legger ned våpnene, fremholder han.

Menneskerettsgranskere i FN opplyste mandag at de har fått meldinger om at syriske styrker har stått bak både granatangrep og pågripelser av opposisjonelle siden våpenhvilen trådte i kraft torsdag forrige uke.

Mandag meldte syriske aktivister at i alt 23 mennesker ble drept, men opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

(NTB)