FN-test: en halv liter konjakk

Elev ved Sjøkrigsskolen livstruende alkoholforgiftet i rollespill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En elev ved Sjøkrigsskolen i Bergen ble livstruende alkoholforgiftet i et rollespill. Nå får lærerne refs for ikke å ha stanset drikkingen.

Under rollespillet skal kadetten ha fått i seg rundt en halv liter konjakk i løpet av kort tid. Dette førte til at han ble stupfull og i ferd med å miste bevisstheten.

Lærerne som var til stede, skal likevel ha nølt med til å ringe etter ambulanse, som først ble tilkalt etter påtrykk fra medelever, skriver Bergens Tidende.

Kadetten ble fraktet til sykestuen på Haakonsvern og tatt under behandling. Han ble utskrevet neste dag.

Krass kritikk

Øvelsen fant sted på Skjelanger fort på Holsnøy i oktober. En egen militær kommisjon ble oppnevnt for å granske hendelsen. I rapporten får lærerne krass kritikk for ikke å ha grepet inn i tide.

- Hvis en person drikker de mengdene som her skisseres på kort tid, har han nådd en promille som i verste fall kunne ha tatt livet av ham, sier Jørg Mørland, avdelingsdirektør ved divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning hos Nasjonalt folkehelseinstitutt.


- Realistisk trening

 UTEN KONJAKK:  Ingen konjakktest når kongen inspiserer sine gaster på Sjøkrigsskolen i Bergen. Arkivfoto: Morten Holm,  Scanpix.
UTEN KONJAKK: Ingen konjakktest når kongen inspiserer sine gaster på Sjøkrigsskolen i Bergen. Arkivfoto: Morten Holm, Scanpix. Vis mer

Sjøkrigsskolen har i flere år benyttet det samme øvelseskonseptet for fremtidige offiserer i Sjøforsvaret. Elevene skal lære seg forhandlingsteknikk dersom de skal ut i FN-tjeneste i konfliktområder som Afghanistan eller Kosovo. Ett av knepene kan da være å servere alkohol.

- Det er viktig for oss å trene realistisk, sier sjefen for Sjøkrigsskolen, kommandør Thomas T. Wedervang.

Han har likevel ingen problemer med å vedgå at hendelsen på Skjelanger ikke burde ha skjedd. (NTB).