Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: Titusener i Sør-Sudan kan dø snart

Dersom FN ikke får pengene de har bedt omverdenen om, kommer titusener av mennesker i Sør-Sudan til å dø, sier FN.

TRENGER HJELP: FN har bedt omverdenen om 166 millioner dollar til livreddende innsats i Sør Sudan. Med de pengene kan FN også holde i gang etablerte flyktningleirer i det nordlige Sør-Sudan, ifølge FNs humanitære koordinator Toby Lanzer, som har 20 års FN-erfaring, blant annet fra Øst-Timor, Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Her er en gutt som er skadet i den siste tidens krigshandlinger. Foto: AP/BEN CURITIS/NTB SCANPIX
TRENGER HJELP: FN har bedt omverdenen om 166 millioner dollar til livreddende innsats i Sør Sudan. Med de pengene kan FN også holde i gang etablerte flyktningleirer i det nordlige Sør-Sudan, ifølge FNs humanitære koordinator Toby Lanzer, som har 20 års FN-erfaring, blant annet fra Øst-Timor, Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Her er en gutt som er skadet i den siste tidens krigshandlinger. Foto: AP/BEN CURITIS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN har bedt omverdenen om 166 millioner dollar til livreddende innsats i Sør Sudan. Med de pengene kan FN også holde i gang etablerte flyktningleirer i det nordlige Sør-Sudan, ifølge FNs humanitære koordinator Toby Lanzer, som har 20 års FN-erfaring, blant annet fra Øst-Timor, Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

- Vann, sanitet, sykepleie og mat er den hjelpen det er mest akutt behov for.

Får vi ikke pengene, kommer titusener av mennesker til å dø, sier Lanzer til TT.

Det som minner stadig mer om en åpen borgerkrig i Sør-Sudan, har nå pågått to uker.

- Beskyttelse - Titusener av mennesker har søkt beskyttelse i kirker, i skogen og andre steder. Vi ha fått bilder fra deler av delstaten Lake som viser omkring 30.000 mennesker som har forlatt byer i nabostaten Jonglei. De får ingen hjelp i det hele tatt akkurat nå, forteller Lanzer.

I områder der stridigheter pågår eller nylig er avsluttet, er situasjonen ekstra vanskelig. På alle FN-baser finnes helseklinikker og i hovedstaden Juba og i Malakal finnes til og med sykehus. Men både i Malakal og i byen Bor har situasjonen vært så usikker at FN ikke har kunnet komme til sine egne mat- og medisinlagre. Fredag lyktes imidlertid FN i Malakal å forhandle fram noen timers ro slik at medisiner kunne hentes ut.

- På alle FN baser holder den sanitære situasjonen på å bli svært vanskelig.

Vi burde hatt en latrine per 50 personer, men akkurat nå har vi en latrine per 150 personer, sier Lanzer

- Ny offensiv Dersom opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar ikke godtar våpenhvilen som Sør-Sudans regime har tilbudt, truer hæren nå med ny offensiv.

- Tiden renner raskt ut for de titusener som er på flukt, sier Lanzer.

- Om han (Machar) ikke går med på å innstille stridshandlingene, kommer vi til å kaste ham ut fra Bentiu, sier informasjonsminister Michael Makuei til Reuters.

Bentiu er den eneste delstatshovedstaden som nå holdes av Machars styrker.

(NTB)