FN-tjenestemann mister immunitet

FNs generalsekretær Kofi Annan sa mandag at Alexander Yakovlev, FN-tjenestemann som har blitt anklaget for korrupsjon, blir fratatt sin diplomatiske immunitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alexander Yakovlev har blitt satt i varetekt., sier Annans stabsjef Mark Malloch Brown.

Yakovlev er blitt beskyldt for å ha tatt i mot 6 millioner kroner i bestikkelser i forbindelse med olje for mat- programmet i Irak.

Den uavhengige granskningskommisjonen av Olje for matprogrammet, ledet av Paul Volcker, anbefalte at Kofi Annan fjernet Yakovlevs immunitet dersom det skulle komme forespørsler om det.

- Vi har den siste timen blitt kontaktet av USAs riksadvokat og blitt bedt om å oppgi Yakovlevs immunitet, sier Malloch Brown.

Yakovlev, som er fra Russland, fratrådte i juni i år etter uavhengige beskyldninger om at han hadde hjulpet sin sønn med å få jobb i et selskap som gjorde forretninger med FN.

Også Yakovlev tidligere sjef, Benon Sevansom var leder for olje for mat-programmet, er anklaget for å ha tatt i mot ulovlige bestikkelser. Han skal ifølge granskningskommisjonen ha tatt i mot 960.000 kroner.

(ANB)

<B>GRANSKEREN: Paul Volcker leder den uavhengige granskningskommisjonen av Olje for mat-programmet. Da han offentliggjorde sin tredje rapport mandag, anbefalte han Annan å fjerne tjenestemennenes diplomatiske immunitet.