FN-topp: - Tok tid før jeg skjønte at barna faktisk sperres inne

Lederen av FNs barnekomité i tvil om Norge gjør nok for å unngå å frihetsberøve barn som skal kastes ut.

FRIHETSBERØVELSE: - Jeg ble overrasket første gang jeg fikk høre at dette faktisk skjer i Norge. Vi har jo vært opptatt av å vise at vi ikke frihetsberøver barn, sier Kirsten Sandberg, leder for FNs komité for barns rettigheter (CRC). Her er hun på en pressekonferanse i FNs hovedkvarter i Geneve i februar i år. Foto: AP/Anja Niedringhaus
FRIHETSBERØVELSE: - Jeg ble overrasket første gang jeg fikk høre at dette faktisk skjer i Norge. Vi har jo vært opptatt av å vise at vi ikke frihetsberøver barn, sier Kirsten Sandberg, leder for FNs komité for barns rettigheter (CRC). Her er hun på en pressekonferanse i FNs hovedkvarter i Geneve i februar i år. Foto: AP/Anja Niedringhaus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lederen for FNs barnekomité, den norske jussprofessoren Kirsten Sandberg, er spørrende til om det gjøres nok for å finne alternativer til å sperre barn inne i Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Dagbladet skrev torsdag at 123 barn hittil i år har sittet fengslet på Trandum, i påvente av å sendes ut av landet.

Barneombudet er bekymret, mens SVs Karin Andersen etterlyste klarere regler og en maksgrense for hvor lenge barn kan sitte innesperret.

Frihetsberøvelse - Jeg ble overrasket første gang jeg fikk høre at dette faktisk skjer i Norge. Vi har jo vært opptatt av å vise at vi ikke frihetsberøver barn. Jeg har tidligere svart nei når jeg i internasjonale sammenhenger er blitt spurt om Norge sperrer barn inne i forbindelse med utlendingssaker, sier Sandberg, som har vært medlem i FNs barnekomité siden 2011. 

Hun tror det kan være et år eller to siden hun forsto at Norge er blant de mange landene som fengsler eller internerer barn som skal sendes ut av landet.

- Noe med språkbruken 92 av de 123 barna har ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) sittet på Trandum i under ett døgn. 22 har sittet i under to døgn, åtte under ei uke og ett barn i over to måneder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer