FN-topp etter skremmende værrekord: - Trusselen har aldri vært større

2018 ligger an til å bli det fjerde varmeste året som er registrert. «Virkeligheten forteller oss at vi må gjøre mye mer», advarer FNs klimasjef.

SJOKKFUNN: Forskere ble i fjor sommer sjokkert over oppdagelsen av en massiv smeltehendelse på overflaten av Vest-Antarktis, som de frykter bringer bud om verre ting som er på vei. Siden den gang har advarslene bare blitt glere, og nå sier FNs klimasjeff at trusselen aldri har vært større. Bildet viser havområder like ved Ross-havet. Illustrasjonsfoto: Joshua Stevens / NASA / NTB Scanpix
SJOKKFUNN: Forskere ble i fjor sommer sjokkert over oppdagelsen av en massiv smeltehendelse på overflaten av Vest-Antarktis, som de frykter bringer bud om verre ting som er på vei. Siden den gang har advarslene bare blitt glere, og nå sier FNs klimasjeff at trusselen aldri har vært større. Bildet viser havområder like ved Ross-havet. Illustrasjonsfoto: Joshua Stevens / NASA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FN-konferansen åpnet i den polske byen Katowice søndag. Delegater fra nesten 200 land skal de neste to ukene følge opp Parisavtalen.

– Dette året ser ut til å bli det fjerde varmeste året som er registrert. Følgene av klimaendringene har aldri vært verre, sier Espinosa.

De 20 varmeste åra som er registrert har funnet sted i løpet av de siste 22 åra. Perioden 2015-2018 topper de fire øverste plassene på denne lista, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Den globale gjennomsnittstemperaturen for de første ti månedene i 2018 ligger 0,98 grader over snittet for 1850-1900, skriver BBC, som legger til at dersom denne trenden fortsetter så kan temperaturene komme til å øke med 2-5 grader innen 2100.

Det vil være elendig nytt, dersom man skal stole på forskningen.

En rapport fra FNs klimapanel fra oktober i år beskrev omfattende klimaendringer som kan ramme mange land, selv hvis oppvarmingen begrenses til 2 grader.

Forhandlerne som samles i Katowice skal prøve å få på plass et regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer