Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-topp etter skremmende værrekord: - Trusselen har aldri vært større

2018 ligger an til å bli det fjerde varmeste året som er registrert. «Virkeligheten forteller oss at vi må gjøre mye mer», advarer FNs klimasjef.

SJOKKFUNN: Forskere ble i fjor sommer sjokkert over oppdagelsen av en massiv smeltehendelse på overflaten av Vest-Antarktis, som de frykter bringer bud om verre ting som er på vei. Siden den gang har advarslene bare blitt glere, og nå sier FNs klimasjeff at trusselen aldri har vært større. Bildet viser havområder like ved Ross-havet. Illustrasjonsfoto: Joshua Stevens / NASA / NTB Scanpix
SJOKKFUNN: Forskere ble i fjor sommer sjokkert over oppdagelsen av en massiv smeltehendelse på overflaten av Vest-Antarktis, som de frykter bringer bud om verre ting som er på vei. Siden den gang har advarslene bare blitt glere, og nå sier FNs klimasjeff at trusselen aldri har vært større. Bildet viser havområder like ved Ross-havet. Illustrasjonsfoto: Joshua Stevens / NASA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-konferansen åpnet i den polske byen Katowice søndag. Delegater fra nesten 200 land skal de neste to ukene følge opp Parisavtalen.

– Dette året ser ut til å bli det fjerde varmeste året som er registrert. Følgene av klimaendringene har aldri vært verre, sier Espinosa.

De 20 varmeste åra som er registrert har funnet sted i løpet av de siste 22 åra. Perioden 2015-2018 topper de fire øverste plassene på denne lista, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Den globale gjennomsnittstemperaturen for de første ti månedene i 2018 ligger 0,98 grader over snittet for 1850-1900, skriver BBC, som legger til at dersom denne trenden fortsetter så kan temperaturene komme til å øke med 2-5 grader innen 2100.

Det vil være elendig nytt, dersom man skal stole på forskningen.

En rapport fra FNs klimapanel fra oktober i år beskrev omfattende klimaendringer som kan ramme mange land, selv hvis oppvarmingen begrenses til 2 grader.

Forhandlerne som samles i Katowice skal prøve å få på plass et regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen.

Færre detaljer

Regelverket blir sett på som svært viktig for å sikre at klimaavtalen blir effektiv. Avtalen inneholder flere overordnede ambisjoner, men færre konkrete detaljer om hvordan målsettingene skal iverksettes.

– Nå skal man klargjøre hva Parisavtalen egentlig er for noe. Regelboka avgjør hvor ambisiøs avtalen blir, sa miljøforsker Mathias Fridahl til nyhetsbyrået TT før helgen.

Samtalene i Katowice varer i nesten to uker fram til 14. desember.

Må trappe opp innsatsen

I forkant av klimakonferansen oppfordret FN-sjef António Guterres verdensledere til å trappe opp innsatsen for å nå målene i Parisavtalen.

- Lederskap er å forstå at Parisavtalen er det aller viktigste målet, sa Guterres.

Parisavtalen ble vedtatt 12. desember 2015. Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Men disse målsettingene forutsetter raske kutt i klimautslippene. Innsatsen må tredobles hvis Paris-målene skal nås, har FNs miljøprogram UNEP advart i en fersk rapport.

I oktober la FNs klimapanel fram en mildt sagt nedslående rapport. Den fastslo at samtlige av verdens land må legge ned en nærmest overmenneskelig innsats og enorme investeringer for å begrense de dramatiske konsekvensene.

- Det vil kreve endringer vi ikke har sett maken til tidligere, sa IPCCs leder Hoesung Lee.

- Tiden er i ferd med å renne ut

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har advart om at tiden er i ferd med å renne ut hvis ødeleggende og irreversible klimaendringer skal unngås.

Men verken ekstremvær eller ny kunnskap har så langt fått verdens politiske ledere til å snu utviklingen. De globale CO₂-utslippene, som lå stabilt i noen få år, begynte å stige igjen i fjor.

I USA er Donald Trumps ambisjon å forlate Parisavtalen og fjerne amerikanske miljøtiltak for å hjelpe næringslivet. I Brasil vil den påtroppende høyrepopulistiske presidenten Jair Bolsonaro satse på jordbruk og næringsvirksomhet i regnskogen i Amazonas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!