Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-topp gir Gro trøbbel

NEW YORK (Dagbladet): FNs generalsekretær Kofi Annan kan legge kjelker i veien for Gro Harlem Brundtland i valgkampinnspurten. Annan utnevner høyst trolig den kanadiske diplomaten Louise Frechette som sin nestkommanderende om noen dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gir Gros konkurrenter nye argumenter mot henne som leder for Verdens Helseorganisasjon. Da Verdensorganisasjonen vedtok denne nye FN-stillingen like før jul, sa Annan at han ville utnevne en kvinne fra ett av i-landene til stillingen.

Tidligere utnevnte Annan Irlands forrige president, Mary Robinson, til leder for FNs menneskerettighetsarbeid i Geneve.

Balanse

Toppstillingene i FN-systemet blir sett i sammenheng, og både i-land og u-land vokter nøye på at det opprettholdes en viss balanse mellom regioner og grupper av FNs medlemsland.

En utnevnelse av Louise Frechette bare noen korte uker før valget i Geneve vil i hvert fall ikke hjelpe Gro.

Konkurrentene

Gros valgkampsekretariat mener at hun leder klart foran den afrikanske kandidaten dr. Ibrahim Samba fra Gambia. Andre kilder mener det er uråd å avgjøre om den ledende kandidaten er Gro eller George Alleyn fra Barbados.

Men både Alleyn og Samba kommer fra u-land og vil få ekstra ammunisjon i innspurten dersom Louise Frechette får den nest høyeste stillingen i FN-systemet.

- En slik utnevnelse vil bli brukt for alt den er verdt, sier en kilde til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!