FN-topp tror Gaza-konflikten blusser opp igjen

Konflikten på Gazastripen kommer til å blusse opp igjen dersom ikke Israel hever blokaden av den palestinske enklaven, advarer lederen for FNs humanitære innsats i området.

BLUSSER OPP: Brannmenn prøver å slokke en brann vitner sier ble utløst av et israelsk luftangrep. Foto: Siegfried Modola/ TREuters/ NTB Scanpix
BLUSSER OPP: Brannmenn prøver å slokke en brann vitner sier ble utløst av et israelsk luftangrep. Foto: Siegfried Modola/ TREuters/ NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Blokaden må heves, ikke bare for å få inn bygningsmaterialer til gjenoppbyggingen, men også slik at Gaza kan gjøre det de gjorde på utmerket vis for bare ti år siden, nemlig å drive handel med omverdenen, sier James Rawley.

1.948 palestinere er drept i israelske angrep mot Gazastripen de siste ukene, og ifølge FN var 1.402 av de drepte sivile, 456 av dem barn.

11.855 palestinske hjem er helt eller delvis ødelagt i angrepene, viser en oversikt fra FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA).

Våpenhvile Israel og Hamas ble søndag enige om en tre døgn lang våpenhvile som trådte i kraft ved midnatt lokal tid. Natt til mandag ble det ikke meldt om nye angrep.

Våpenhvilen kommer neppe til å vare, advarer Rawley, som viser til at palestinerne ikke har fått innfridd sitt krav om oppheving av blokaden.

- Det blir lite gjenoppbygging, og jeg frykter også at forholdene tilsier at vi vil få en ny runde med voldshandlinger, sier Rawley.

Tegn til endring Lederen for FNs humanitære arbeid på Gazastripen er likevel forsiktig optimist og mener å se tegn til endret holdning i Israel.

- Vi ser tegn, og jeg håper at de stemmer i Israel som ser behov for å heve blokaden, nå står fram, sier han.

- Gaza har et enormt potensial. Folk der er svært driftige, de er velutdannede og de har markeder både i utlandet, i Israel og på Vestbredden. Blokaden på heves slik at Gaza kan få blomstre, sier Rawley.

Enorme summer FNs foreløpige konklusjon er at det vil koste mellom 37 og 50 milliarder kroner å gjenreise alt Israel har bombet, mens hjelpeorganisasjoner har bedt om nærmere 2,4 milliarder kroner for å kunne gi akutt nødhjelp til innbyggerne i området.

- Godt over 10.000 boliger, en stor del av Gazas industri og opptil halvparten av jordbruksområdene er ødelagt, og 300.000 kan ha mistet jobben, sier Rawley.

Rundt en tredel av befolkningen, 500.000 mennesker, er internt fordrevne, og 240.000 av dem har søkt tilflukt på skoler og sentre som drives av FN, fortsetter han.

Verden sviktet Alt før den siste runden med krigshandlinger, led Gaza under kritisk vannmangel. Området hadde bare elektrisitetsforsyning åtte timer i døgnet, og 1,1 millioner mennesker var avhengige av matvarehjelp utenfra.

Rawley mener verdenssamfunnet sviktet i sin håndtering av konflikten.

- Tre FN-anlegg ble angrepet og mennesker ble drept i dem. Vi feilet kollektivt når det gjaldt å få slutt på drapene og beskytte folk, sier han. (©NTB)