Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-topper med skarp kritikk av Galbraith

FN-topper rykker ut og tar nordmannen i forsvar.

SPARKET: Peter Galbraith. Foto: AP Photo/Toby Talbot
SPARKET: Peter Galbraith. Foto: AP Photo/Toby Talbot Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ordkrigen mellom FN-utsending Kai Eide og hans tidligere nestkommanderende Peter Galbraith fortsetter. Samtidig rykker FN-topper ut og tar nordmannen i forsvar.

Galbraith hevder i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon at Eide beordret sine ansatte til ikke engang diskutere beskyldningene om fusk i det afghanske presidentvalget. FN-anslag over valgoppslutningen som tydet på fusk, ble holdt hemmelig, heter det i brevet som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Kai Eide har også skrevet brev til FN-ledelsen, hvor han omtaler Galbraiths beskyldninger som «tull». Ifølge AP forklarer Eide at de omstridte beregningene av valgoppmøtet var usikre, og at det var derfor de ikke ble offentliggjort.

- Personlige motiver

Så langt har åpenbart FN-ledelsen i New York valgt å tro på den norske diplomaten, og flere høytstående ledere i verdensorganisasjonen kom onsdag med skarp kritikk av Galbraith.

- Peter Galbraith er drevet av personlige motiver, sa Edmond Mulet, nestleder for FNs fredsbevarende operasjoner.

Under en pressekonferanse sa Mulet ifølge Aftenposten.no at han ikke anser den amerikanske diplomaten for å være en varsler som bør beskyttes.

- Han har en personlig agenda som kommer til å bli tydeligere etter hvert, framholdt Mulet.

Også Wolfgang Weisbrod-Weber, direktør for Asia og Midtøsten i FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner, og Craig Jenness, direktør for avdelingen i FN som jobber med gjennomføring av valg, var til stede under pressekonferansen. Alle de tre FN-toppene stilte seg bak Eides håndtering av Afghanistan-valget.

Nye institusjoner

Kjernen i Galbraiths kritikk er påstander om at Eide har lukket øynene for fusk i det afghanske presidentvalget, og at han har et for tett forhold til landets president Hamid Karzai.

Kai Eide framholder på sin side at han ønsker å respektere nyopprettede afghanske institusjoner, spesielt valgkommisjonen og kommisjonen som behandler anklagene om valgfusk. Eide hevder også at Galbraith satte seg selv i en posisjon hvor det kunne virke som han forsøkte å gripe inn i den demokratiske prosessen i Afghanistan.

FN-anslagene over oppmøtet i valget ble offentliggjort av den amerikanske avisa The Washington Post onsdag. De tyder på at det offisielle antallet avgitte stemmer i noen provinser overstiger antallet som faktisk deltok i valget, med så mye som 100.000. Flere FN-topper understreker imidlertid at anslagene må regnes som usikre.

Peter Galbraith ble avskjediget fra sin stilling som Eides nestkommanderende i Afghanistan i forrige uke.

(NTB)


STØTTES: Kai Eide. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai
STØTTES: Kai Eide. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media