Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN trekker seg fra rettssaker mot Røde Khmer

FN trakk seg fredag fra en plan om å opprette en spesialdomstol for å dømme lederne for Røde Khmer, som anklages for å være ansvarlig for at 1,7 millioner mennesker ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN avsluttet drøftingene med Kambodsja om planen etter å ha kommet til at det ikke blir mulig å garantere at domstolen er uhildet, objektiv og uavhengig, ifølge FNs juridiske rådgiver Hans Corell.

Han uttrykte også bekymring for at de langvarige samtalene om domstolen ikke gjør annet enn å forsinke planene om å stille Røde Khmer-lederne for retten for folkemord og andre forbrytelser mot menneskeheten.

Ingen Røde Khmer-leder har ennå måttet møte i retten, enda rundt 1,7 millioner mennesker mistet livet som følge av massehenrettelser, sult, hardt arbeid og sykdommer i de fire årene det ekstreme Røde Khmer styrte Kambodsja fra 1975 til 1979.

Røde Khmers toppleder Pol Pot døde i 1998, og FN er bekymret for at de andre Røde Khmer-lederne blir for gamle til å stilles for retten før domstolen er klar til å begynne sitt arbeid.

Etter at FN trekker seg, blir det opp til regjeringen i Phnom Penh å gå videre med planene på egen hånd i sitt eget rettssystem. Statsminister Hun Sen sa i fjor at rettssakene kunne begynne mot slutten av året, med eller uten hjelp fra FN.

Rettssakene er et omstridt tema i Kambodsja. Mange frykter at de kan åpne gamle sår og virke splittende. Borgerkrigen i landet endte så sent som i 1998, da de siste Røde Khmer-lederne omsider ga opp og overga seg til myndighetene.

Mange av Røde Khmer-lederne lever i ro i sine gamle kjerneområder langs grensa til Thailand, eller de har fått seg stillinger i landets militære eller i staten.

Både amerikanske og franske tjenestemenn sa de håpet FNs beslutning ikke er ugjenkallelig.

NTB-Reuters

Hele Norges coronakart