FN trekker seg fra rettssaker mot Røde Khmer

FN trakk seg fredag fra en plan om å opprette en spesialdomstol for å dømme lederne for Røde Khmer, som anklages for å være ansvarlig for at 1,7 millioner mennesker ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN avsluttet drøftingene med Kambodsja om planen etter å ha kommet til at det ikke blir mulig å garantere at domstolen er uhildet, objektiv og uavhengig, ifølge FNs juridiske rådgiver Hans Corell.

Han uttrykte også bekymring for at de langvarige samtalene om domstolen ikke gjør annet enn å forsinke planene om å stille Røde Khmer-lederne for retten for folkemord og andre forbrytelser mot menneskeheten.

Ingen Røde Khmer-leder har ennå måttet møte i retten, enda rundt 1,7 millioner mennesker mistet livet som følge av massehenrettelser, sult, hardt arbeid og sykdommer i de fire årene det ekstreme Røde Khmer styrte Kambodsja fra 1975 til 1979.

Røde Khmers toppleder Pol Pot døde i 1998, og FN er bekymret for at de andre Røde Khmer-lederne blir for gamle til å stilles for retten før domstolen er klar til å begynne sitt arbeid.

Etter at FN trekker seg, blir det opp til regjeringen i Phnom Penh å gå videre med planene på egen hånd i sitt eget rettssystem. Statsminister Hun Sen sa i fjor at rettssakene kunne begynne mot slutten av året, med eller uten hjelp fra FN.

Rettssakene er et omstridt tema i Kambodsja. Mange frykter at de kan åpne gamle sår og virke splittende. Borgerkrigen i landet endte så sent som i 1998, da de siste Røde Khmer-lederne omsider ga opp og overga seg til myndighetene.

Mange av Røde Khmer-lederne lever i ro i sine gamle kjerneområder langs grensa til Thailand, eller de har fått seg stillinger i landets militære eller i staten.

Både amerikanske og franske tjenestemenn sa de håpet FNs beslutning ikke er ugjenkallelig.

NTB-Reuters