Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-tribunalet oppnevner forsvarer for Karadzic

Og utsetter rettssaken mot ham til mars neste år.

OPPNEVNT FORSVARER: Jugoslavia-domstolen i Haag har oppnevnt en forsvarer for bosniaserbernes tidligere leder Radovan Karadzic og utsatt rettssaken til mars. Den krigsforbrytertiltalte 64-åringen har nektet å møte i retten og har til nå ført sitt eget forsvar. Den oppnevnte advokaten vil tre inn dersom ikke Karadzic vil samarbeide med domstolen når saken gjenopptas. Foto: SCANPIX
OPPNEVNT FORSVARER: Jugoslavia-domstolen i Haag har oppnevnt en forsvarer for bosniaserbernes tidligere leder Radovan Karadzic og utsatt rettssaken til mars. Den krigsforbrytertiltalte 64-åringen har nektet å møte i retten og har til nå ført sitt eget forsvar. Den oppnevnte advokaten vil tre inn dersom ikke Karadzic vil samarbeide med domstolen når saken gjenopptas. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia oppnevner en forsvarer for Radovan Karadzic og utsetter rettssaken mot ham til mars neste år.

I en skriftlig uttalelse fra domstolen torsdag heter det at Karadzics «juridiske interesser er best ivaretatt ved at det oppnevnes en forsvarer». Saken er utsatt fordi forsvareren skal kunne sette seg inn i saken.

Den krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic har fram til nå nektet å møte i retten og vært fast bestemt på å føre sitt eget forsvar.

- Trenerer saken

Denne uken ba bosniaserbernes tidligere leder om å få 10 ekstra måneder for å forberede seg på de 11 punktene i tiltalen mot ham. Tribunalet mener Karadzic på denne måte prøver å trenere rettssaken.

«Ved å unnlate å møte opp i rettssalen har den tiltalte til stadighet forhindret en korrekt og ekspeditt rettsprosess», heter det i uttalelsen.

Selv om det oppnevnes en forvarer kan Karadzic fortsatt representere seg selv, men dersom 64-åringen heller ikke mars vil samarbeide, skal den oppnevnte forsvareren tre inn.

Dersom Karadzic ønsker å anke torsdagens avgjørelse fra dommerne i Haag, må han gjøre det innen to uker. Tidligere har Karadzic gjort det klart at han ikke vil samarbeide med en tvangsoppnevnt advokat.

Nekter alt

Etter 11 år på rømmen ble Radovan Karadzic pågrepet i juli 2008. Han ledet den bosnisk-serbiske statsdannelsen Republika Srpska, og aktoratet mener at han under Bosnia-krigen fra 1992 til 1995 sto bak blant annet folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeretten.

Domstolen mener også at Karadzic orkestrerte massakren i Srebrenica i 1995, der opp til 8.000 bosniske gutter og menn ble drept.

Karadzic nekter for alle beskyldningene som er rettet mot ham.

Rettssaken skal gjenopptas 1. mars 2010. (NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media