FN-triumf for Bush

FNs sikkerhetsråd vedtok i går enstemmig et britisk-amerikansk resolusjonsforslag om å avvæpne Irak. Men ulike tolkninger av teksten kan skape ny strid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonen, som ganske uventet fikk støtte fra Syria, innebærer at Saddam Hussein gis en siste sjanse til å samarbeide med våpeninspektørene og kvitte seg med alle masseødeleggelsesvåpen.

Den irakiske presidenten må akseptere resolusjonen innen ei uke, og har deretter fått en frist på tretti dager til å legge fram lister over alle masseødeleggelsesvåpen Irak disponerer.

Det stipuleres også at våpeninspektørene må være på plass om seinest 45 dager og få tilgang til alle anlegg der de har mistanke om våpenproduksjon, inkludert Saddams egne palassområder.

Om Irak ikke respekterer resolusjonen, trues landet med «alvorlige konsekvenser».

- USA har påtvunget det internasjonale samfunn sin vilje. Resolusjonen kan bli vanskelig å imøtekomme for Irak, sa landets FN-ambassadør Mohammed Aldouri i en kommentar til vedtaket.

Ulike tolkninger

Gårsdagens vedtak kom som resultat av åtte ukers intense forhandlinger. Enkelte, deriblant Frankrike og Russland, har vært bekymret over at formuleringer i det opprinnelige forslaget åpnet for automatisk bruk av militærmakt dersom våpeninspektørene møter hindringer.

Natt til i går ble USA og Frankrike enige: Det skal holdes nok et møte i Sikkerhetsrådet før man setter i verk et vestlig angrep på Irak. Men ifølge resolusjonsteksten kreves det ikke noen ny votering før USA tar i bruk militære midler.

Russland, som har vært en av Iraks støttespillere i FN, har imidlertid en annen tolkning:

- Det blir klart fastslått at Sikkerhetsrådet skal samles, se på situasjonen og fatte nye vedtak, dersom det oppstår problemer i forbindelse med FN-inspeksjonene, sa viseutenriksminister Jurij Fedotov.

Utilslørte trusler

- Irak må straks gå i gang med å ruste ned. Dette er siste mulighet for Irak-regimet til å vise samarbeidsvilje og komme FNs sikkerhetsråd i møte, eller ta de alvorlige følgene som fortsatt sabotering vil føre til, sa Bush etter at vedtaket var et faktum.

Storbritannias statsminister Tony Blair sluttet seg til de truende formuleringene:

- Prøv å avvise FNs vilje, og vi skal avvæpne dere med makt, lød hans kontante beskjed til det irakiske regimet.

Vår egen utenriksminister Jan Petersen er fornøyd med Sikkerhetsrådets vedtak.

- Det er meget bra at vi har fått en enstemmig resolusjon som stiller klare krav til Irak, sier han.

Ministeren synes det blir feil å spekulere i om Bush likevel følger en kompromissløs krigsagenda.

- Målsettinga har hele tida vært å løse problemene med Irak på fredelig vis. Poenget nå er at vi har fått en FN-resolusjon som er et godt instrument for å oppnå nettopp dette. Nå ligger initiativet på irakisk side.

SV-leder Kristin Halvorsen inntar en mer negativ holdning.

- Jeg synes det er helt uakseptabelt at et militært angrep på Irak kanskje kan iverksettes uten nytt vedtak i Sikkerhetsrådet. I så fall har USA drevet rein utpressing. Dessuten er tidsfristene altfor stramme. Våpeninspektørene trenger trolig mer tid for å gjøre en skikkelig jobb.

<B>HØYT HEVET: </B>Amerikanerne og britene kunne trygt heve hendene i går under den enstemmige avstemningen i FNs sikkerhetsråd. Til venstre den britiske ambassadøren i USA, Jeremy Greenstock ved siden av USAs FN-ambassadør, John Negroponte
<B>FULL SEIER:</B> President George W. Bush kunne puste lettet ut i går da han sikret seg den nødvendige støtten i konflikten mot Saddam Hussein og Irak, av presidenten omtalt som «det ondes imperium».