FN ut av Afrika?

Angrepene på FN-tropper i Sierra Leone kan bety slutten på fredsbevarende operasjoner i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Kofi Annan frykter at den siste ukas gisselaksjoner i det vest-afrikanske landet truer fremtidige FN-operasjoner på kontinentet. FNs observatøroppdrag i Kongo står spesielt i fare, melder nyhetsbyrået AP.

Frykter nye angrep

Innbyggerne i Sierra Leones hovedstad Freetown frykter nye angrep fra opprørsstyrkene som har tatt mer enn 300 FN-ansatte som gisler. FN har ennå ikke diskutert å trekke sine 8700 fredsbevarende tropper ut av det borgerkrigsrammede landet. Men en slik debatt kan snart komme opp.

- Grunnlaget for hele operasjonen i Sierra Leone er nå usikker, sier FN-talsmann og oberstløytnant Jaswinder Sandhu til AP.

- Partene i en konflikt må være enige om at FN skal bevare freden. I Sierra Leone har en av partene trukket seg fra denne avtalen og angrepet den fredsbevarende styrken.

Afrikanske styrker

Etter flere mislykkede FN-operasjoner i Afrika minker også den internasjonale støtten for slike oppdrag. En løsning har vært å la afrikanske styrker overvåke sine egne konflikter, melder BBC. Men etter at en styrke ledet av Nigeria trakk seg ut av Sierra Leone i fjor, ble FN-styrken som nå er under angrep satt inn.

<B>BEKYMRET:</B> FNs generalsekretær Kofi Annan frykter for at FN-styrker må ut av Afrika.