FN ut av Bagadad - Irak frykter krig

Våpeninspektører fra FN forlot i dag sitt hovedkvarter i Bagdad på ordre fra FN-ledelsen for å fly til Bahrain ved Persiabukta. Irak frykter nå nye vestlige bombeangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 400 FN-ansatte oppholder seg fortsatt i landet, og noen umiddelbar bombing er derfor ikke ventet.

FNs sikkerhetsråd ble likevel innkalt til ekstraordinært møte onsdag for å drøfte krisen.

Ifølge våpeninspektørenes talsmann George Sommerwill er FNs humanitære stab i Bagdad «som en forholdsregel» inntil videre bedt om å bli i landet, men med ferdigpakkede kofferter.

Våpeninspektørene og deres medarbeidere og familiemedlemmer, 92 i tallet, ankom i dag ettermiddag Bahrain med fly. Et 40-talls hjelpearbeidere forlot også Irak, men det var i forbindelse med planlagt juleferie. Observatørene som på oppdrag fra FN har overvåket Iraks grenser for å etterse at landets vareimport er i tråd med avtalen som er inngått med FN, ble også bedt om å reise i dag.

Stillingskrig

Bakgrunnen for FNs evakuering er den nye stillingskrigen som en kritisk rapport fra våpeninspektørenes leder, Richard Butler, har utløst. Butler rapporterte i går at Irak ikke bare har nektet å samarbeide med inspektørene den siste tiden, men også har innført nye begrensninger på deres virksomhet.

Iraks visestatsminister Tareq Aziz avviste i dag kritikken, og sa den var et forsøk på å legitimere et nytt vestlig angrep mot landet.
- Rapporten er ondsinnet og et forsøk på rettferdiggjøre amerikansk og britisk militær aggresjon mot Irak, sa Aziz.

Flyangrep

FN hadde rundt 200 våpeninspektører på plass i Irak i forrige uke, da inspeksjonsarbeidet fortsatt pågikk for fullt.

Irak begrenset inspektørenes arbeid i august, og satte foten helt ned 31. oktober. Først etter uker med amerikanske trusler om straffe-bombing fikk inspektørene gjenoppta sitt arbeid 14. november.

Både USA og Storbritannia har tidligere forbeholdt seg retten til å bombe Irak uten Sikkerhetsrådets godkjennelse, noe andre medlemsland i rådet har reagert sterkt på.

Sikkerhetsrådet ble sammenkalt til møte om Irak-krisen i dag, etter at Russlands utenriksminister Igor Ivanov og fransk UD ba om krisemøte for å se på innholdet i Butlers kritiske rapport.

(NTB)