FN ut av Bagadad - Irak frykter krig

Våpeninspektører fra FN forlot i dag sitt hovedkvarter i Bagdad på ordre fra FN-ledelsen for å fly til Bahrain ved Persiabukta. Irak frykter nå nye vestlige bombeangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nærmere 400 FN-ansatte oppholder seg fortsatt i landet, og noen umiddelbar bombing er derfor ikke ventet.

FNs sikkerhetsråd ble likevel innkalt til ekstraordinært møte onsdag for å drøfte krisen.

Ifølge våpeninspektørenes talsmann George Sommerwill er FNs humanitære stab i Bagdad «som en forholdsregel» inntil videre bedt om å bli i landet, men med ferdigpakkede kofferter.

Våpeninspektørene og deres medarbeidere og familiemedlemmer, 92 i tallet, ankom i dag ettermiddag Bahrain med fly. Et 40-talls hjelpearbeidere forlot også Irak, men det var i forbindelse med planlagt juleferie. Observatørene som på oppdrag fra FN har overvåket Iraks grenser for å etterse at landets vareimport er i tråd med avtalen som er inngått med FN, ble også bedt om å reise i dag.

Stillingskrig

Bakgrunnen for FNs evakuering er den nye stillingskrigen som en kritisk rapport fra våpeninspektørenes leder, Richard Butler, har utløst. Butler rapporterte i går at Irak ikke bare har nektet å samarbeide med inspektørene den siste tiden, men også har innført nye begrensninger på deres virksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer