FN-utsending møtte Aung San Suu Kyi

- Men viktigere å møte generalen, sier leder i Burma-komiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari har møtt opposisjonslederen Aung San Suu Kyi i Burma, ifølge diplomater.

Lederen i Den norske Burma-komiteen, Harald Bøckman,  har ikke store forhåpninger til resultater av dette møte.

- FN-utsendinger har møtt Aung San Suu Kyi flere ganger uten at det har ført til noe. Det viktige er å møte general Than Shwe direkte. Først da kan det skje noe, sier Bøckman til NRK Dagsnytt.

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari ankom Rangoon i Burma søndag. På forhånd var det ventet at han skulle møte opposisjonslederen Aung San Suu Kyi.

Den tidligere nigerianske utenriksministeren landet i Rangoon lørdag, men reiste umiddelbart videre til militærjuntaens offisielle hovedstad Naypidaw.

Søndag var Gambari tilbake i Rangoon, som har vært sentrum for massedemonstrasjonene mot militærjuntaen i landet.

Det er ikke kommet noen opplysninger om FN-utsendingens møtevirksomhet i Naypidaw. Ingen har kommentert hva han gjorde, hvem han møtte eller hva som ble resultatet av samtalene.

Lørdag sa Gambari at imidlertid at han skulle overlevere et budskap fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon til juntalederne, og at budskapet i stor grad var utformet av medlemmene av Sikkerhetsrådet.

 FORRIGE GANG:  FNs spesialutsending Ibrahim Gambari og Aung San Suu Kyi forrige gang de møttes -  6. november 2006. Dagens møte skjedde i en av regjeringens gejsteboliger i Rangoon, opplyser myndigheten ei Burma. Det er ennå ikke snedt ut noe bilde fra dagens møte. Arkivfoto: AFP/Scanpix.
FORRIGE GANG: FNs spesialutsending Ibrahim Gambari og Aung San Suu Kyi forrige gang de møttes - 6. november 2006. Dagens møte skjedde i en av regjeringens gejsteboliger i Rangoon, opplyser myndigheten ei Burma. Det er ennå ikke snedt ut noe bilde fra dagens møte. Arkivfoto: AFP/Scanpix. Vis mer

Ifølge diplomatiske kilder har Gambari under oppholdet i Naypidaw trolig møtt juntalederen Than Shwe, som er den eneste som har myndighet til å gi FN-utsendingen tillatelse til å møte Suu Kyi, som sitter i husarrest i Rangoon.

(NTB)

FN-utsending møtte Aung San Suu Kyi
MØTTE OPPOSISJONSLEDER: FNs spesialutsending Ibrahim Gambari kom søndag tilbake til Rangoon, og ifølge diplomatiske kilder var det ventet at han skal møte opposisjonslederen Aung San Suu Kyi. Bildet viser FN-utsendingen i Singapore før avreise til Burma lørdag.
MANNEN SOM GJELDER: Det er viktigere at FNs spesialutsending møter general Than Shwe øye til øye enn at han møter Aung San Suu Kyi, mener leder i Den norske Burma-komiteen, Harald Bøckman. Her er juntalederen i front for en parade i Rangoon 27. mars i år på Forsvarets dag.