FN vedtar nye sanksjoner mot Iran

60 dager på å slutte å anrike uran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd har vedtatt nye straffetiltak mot Iran i striden om landets atomprogram. Rådets 15 medlemmer stiller seg enstemmig bak kravene om skjerpede sanksjoner.

I vedtaket som ble fattet lørdag får regjeringen i Teheran en frist på 60 dager til å rette seg etter Sikkerhetsrådets påbud om å slutte å anrike uran. Vestlige land tror denne anrikningen kan være ledd i et forsøk på å utvikle atomvåpen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad hadde sagt at han ønsket å være til stede på møtet i Sikkerhetsrådet for å forsvare landets interesser. Men Ahmadinejad meldte avbud i siste liten, og Iran var i stedet representert ved utenriksminister Manouchehr Mottaki.

Spent

Stemningen før møtet i Sikkerhetsrådet var spent, etter at Iran fredag arresterte 15 av mannskapet på et britisk marinefartøy i Persiabukta. EUs utenrikssjef Javier Solana advarte mot å blande denne saken og atomspørsmålet sammen.

De nye sanksjonene som rådet nå har vedtatt, må betraktes som heller beskjedne, skrev nyhetsbyrået AP lørdag. Lørdagens vedtak skal ha blitt fattet som et kompromiss mellom land som ønsket svært strenge straffetiltak og andre land som ville ha en mykere linje.

Til tross for flere mindre endringer i Irans favør, ble det imidlertid ikke gjort noen avgjørende forandring i stormaktenes sanksjonsforslag som ble lagt fram i forrige uke. Bak dette forslaget sto USA, Kina. Russland, Frankrike, Storbritannia og Russland.

«Irettesettelse»
USA, som har spilt en ledende rolle på vestlig side i atomstriden, hilste lørdag FN-vedtaket om nye sanksjoner velkommen som «en internasjonal irettesettelse» av regjeringen i Teheran.

– Etter dette vil Iran bli stående mer isolert enn noensinne, sa en talsmann.

– Denne resolusjonen sender et utvetydig signal til Irans regjering og folk. Budskapet er at verdenssamfunnet ikke kan godta at iranernes brudd med arbeidet for å hindre spredning av atomvåpen, sa Storbritannias FN-ambassadør Emyr Jones Parry.

Iran hadde på forhånd gjort det klart at et vedtak om nye sanksjoner bare vil føre til at landet trapper opp sin utvikling av kjernefysisk teknologi. Landet har tilbudt seg å gi garantier for at teknologien ikke blir brukt til militære formål.

(NTB)

MØTTE IKKE: På møtet i FNs sikkerhetsråd ble det vedtatt strengere sanksjoner mot Iran. Men Irans president Mahmoud Ahmadinejad meldte avbud til møtet.