NY SANKSJONER: Med nye sanksjoner vil det bli enda vanskeligere for Nord-Korea å sende av gårde og å motta last som omfattes av FN-sanksjonene. Foto: Scanpix
NY SANKSJONER: Med nye sanksjoner vil det bli enda vanskeligere for Nord-Korea å sende av gårde og å motta last som omfattes av FN-sanksjonene. Foto: ScanpixVis mer

FN vedtar nye sanksjoner mot Nord-Korea

Som svar på landets tredje atomprøvesprengning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA, som la fram forslaget, fremholder at sanksjonene vil ramme regimet i Pyongyang hardt. Vedtaket torsdag var enstemmig og kom etter at USA og Kina hadde forhandlet om resolusjonen i tre uker.

Med de nye sanksjonene vil det bli enda vanskeligere for Nord-Korea å sende av gårde og å motta last som omfattes av FN-sanksjonene. Restriksjonene på overføring av penger skjerpes og flere medlemmer av regimet svartelistes.

USAs FN-ambassadør Susan Rice sier at Nord-Korea ikke vil oppnå noen ting med det hun kaller trusler og provokasjoner.

- Dette vil bare isolere landet og dets folk ytterligere og undergrave de internasjonale forsøkene på å fremme fred og stabilitet i Nordøst-Asia, sier Rice.

Obama-administrasjonen har også forsikret Sør-Korea og Japan om at USA er rede til å bruke både sitt rakettskjold og sin kjernefysiske «paraply» for å avskrekke Nord-Korea.

Kinas FN-ambassadør Li Baodong fremholdt etter vedtaket at Kina ønsker full implementering av FN-sanksjonene, samtidig som landet håper på avspenning og nye forhandlinger med den isolerte kommuniststaten.

Den tredje atomprøvesprengningen i Nord-Korea fant sted 12. februar. De to forrige ble gjennomført i 2006 og 2009.

(NTB)