FN vedtok sanksjoner mot terrorsiktet nordmann

En komité i FNs sikkerhetsråd har innført sanksjoner mot en gruppe ekstremister, blant dem en terrorsiktet nordmann.

PÅ TERRORLISTA: Anders Dale (35) fra Akershus. Foto: Privat
PÅ TERRORLISTA: Anders Dale (35) fra Akershus. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen Anders Dale (35) fra Akershus står allerede på USAs terrorliste. Nå har sanksjonskomiteen i Sikkerhetsrådet svartelistet nordmannen og 13 andre ekstremister etter forespørsel fra USA og Frankrike.

Sanksjonene inkluderer et globalt reiseforbud og sperring av bankkontoer.

De andre ekstremistene er fra Frankrike, Saudi-Arabia, Senegal og Kuwait.

I juli gjorde PST det kjent at de har siktet og etterlyst Anders Dale fordi han har sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida - Al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP). 15. juli ble det kjent at Dale var ført opp på amerikanske myndigheters liste over globale terrorister.

I USA og Frankrikes forespørsel heter det at «Dales muligheter til å reise til mange land uten visum kan bli utnyttet av AQAP til å gjennomføre angrep i disse landene».

Betydelig risiko En av de andre på sanksjonslisten fra Sikkerhetsrådet er irakeren Abd al-Rahman Muhammad Mustafa al-Qaduli, en høytstående IS-leder og tidligere nestkommanderende i al-Waida i Irak under Abu Musab al-Zarqawi.

Anders Dale er oppvokst på Østlandet og konverterte til islam i 2008. Han reiste hyppig til Jemen inntil desember 2011, og det er under sine opphold i Jemen at han skal ha sluttet seg til den jemenittiske grenen av al-Qaida.

USAs utenriksminister John Kerry opplyste i juli at Ander Dale «har begått, eller det er en betydelig risiko for at han skal begå, terrorhandlinger som truer sikkerheten til amerikanske statsborgere eller den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken eller økonomien til USA».

Bombemaker Ifølge Kerry er Dale ført opp på listen over spesielt farlige globale terrorister etter å ha fått omfattende terrortrening i Jemen. Det amerikanske utenriksdepartementet mener ble han «lært opp til å lage bombebelter, mindre bomber og større eksplosiver til bruk i bilbomber».

35-åringen antas å ha fått trening av bombemakeren Ibrahim al Asri, som var mannen som sto bak eksplosivene som var sydd fast i undertøyet til en nigeriansk passasjer på et fly som var på vei fra Amsterdam til Detroit første juledag i 2009.

Terroraksjonen som nettopp AQAP tok på seg ansvaret for noen dager senere, ble imidlertid avverget av snarrådige passasjerer.

(NTB)