Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- FN-veteraner må få oppfølging

Tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo har engasjert seg sterkt i FN- og NATO-soldatenes skjebne. Han mener det tok altfor lang tid før Forsvaret skjønte hvilke psykiske skader noen av soldatene ble påført i fredens tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgen Kosmo, som nå er leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, tok i fjor initiativet til å bevilge én million kroner til støtte og oppfølging av tidligere FN- og NATO-personell. Pengene er på årets statsbudsjett og koordineres gjennom FN-soldatenes landsforbund. Målet er at millionen skal brukes til å hjelpe soldater med psykiske seinskader samt deres pårørende.

- Det gikk mange år før Forsvaret skjønte hvilken utfordring det var å håndtere psykiske lidelser som soldater sleit med etter fredstjenesten. Men det er urettferdig å bare kritisere Forsvaret, i hele samfunnet er det manglende kompetanse på dette området, sier Kosmo til Dagbladet.

Kritikk

Han mener Forsvaret står foran store utfordringer når det gjelder oppfølging av FN- og NATO-soldater både ute i felten og etter hjemkomst.

- Forsvaret er ikke gode nok ennå, og må bestrebe seg på å bli bedre. Jeg tror det er nødvendig å styrke apparatet for psykologisk førstehjelp ute i felten, sier den tidligere forsvarsministeren.
Tidligere FN- og NATO-soldater har kommet med knallhard kritikk mot Forsvaret, fordi det ikke finnes et eget behandlende hjelpeapparat innenfor det militære. I dag blir veteraner som sliter med angst, sinnssykdom og selvmordstanker henvist til det sivile helsevesen.

Ufornuftig

Jørgen Kosmo mener at det ikke finnes noe alternativ til dagens ordning.

- I et lite land som vårt er det ufornuftig og urealistisk å bygge ut to hjelpeapparat. Uansett vil det føre til to dårlige tilbud om hjelp i det sivile og militæret, sier Jørgen Kosmo.

Han understreker at samarbeidet mellom FN-soldatenes veteranforening og Forsvaret har vært fruktbart.
- I FN-veteransystemet har de mulighet til å registrere og følge opp soldater som har fått problemer. Min erfaring med menn og kvinner som har vært i fredstjenesten, viser at kameratstøtte er den beste veien å gå for å fange opp veteranene som sliter psykisk, sier Jørgen Kosmo, som oppfordrer soldater både ute og her hjemme til å bry seg om hverandre.

Hele Norges coronakart