FN vil at Filippinene etterforsker egen president for drap

Duterte hevdet han drepte kriminelle. Nå slår FN alarm. 

TØFF: Rodrigo Duterte vant valget på å love en tøff linje mot kriminelle. Etter han selv hevdet å ha drept, sier FNs Høykomissær at presidenten bør etterforskers for drap. Foto NTB Scanpix
TØFF: Rodrigo Duterte vant valget på å love en tøff linje mot kriminelle. Etter han selv hevdet å ha drept, sier FNs Høykomissær at presidenten bør etterforskers for drap. Foto NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs høykommissær for menneskerettigheter ber Filippinene etterforske landets president for drap.

- De juridiske myndighetene på Filippinene må vise en vilje til å opprettholde lov og rett - og vise sin uavhengighet fra den utøvende makt - ved å igangsette en etterforskning, sier Zeid Ra'ad Al Hussein i en pressemelding.

Utspillet kommer etter president Rodrigo Duterte forrige uke hevdet han selv har drept kriminelle. Drapene skal ha funnet sted da Duterte var ordfører. Kontroversielle Duterte er fra før kjent blant annet for å ha kalt Barack Obama for sønn av ei hore, samt bifalle drap på kriminelle på Filippinene.

- Drapene Duterte selv tilsto var på et tidspunkt da han var ordfører, og er åpenbare mord. Det bør være utenkelig for ethvert fungerende rettssystem å ikke kjøre en etterforskning og eventuelle rettslige prosedyrer når noen tilstår å være drapsmann, fortsetter FN-toppen.

- Kanskje kulene mine drepte dem

Det var under en tale mandag forrige uke at Duterte hevdet han selv drepte kriminelle da han var ordfører i den filippinske byen Davao, for å «sette et eksempel for politiet».

- I Davao pleide jeg å gjøre det personlig, bare for å vise gutta (politibetjentene, journ.anm) at hvis jeg kunne gjøre det, hvorfor kan ikke de?, skal han ha sagt.

- Kanskje kulene mine drepte dem, kanskje ikke, men etter skytinga var alle døde, sa Duterte videre.

I talen fortalte han også om at han pleide å patruljere gatene med motorsykkel.

- Jeg lette virkelig etter en konfrontasjon slik at jeg kunne drepe, forklarte han i talen.

Storstilt jakt

Den frittalende presidenten har som sin fanesak å bekjempe landets narkotikaproblemer. Menneskerettighetsorganisasjoner hevder Duterte har støttet borgerverngrupper og gitt dem tillatelse til å drepe kriminelle, da spesielt narkotikaselgere.

Som Dagbladet tidligere har vist, flommer fengselene på Filippinene nå over av mennesker Duterte har satt bak lås og slå. Tusenvis av arrestasjoner har blitt gjort mot narkotikalovbrudd siden starten av juni.

Tidligere har Duterte, i tale på nasjonal TV, gått langt i oppfordre folket til å ta loven i egne hender.

«Ring oss, politiet, eller gjør det selv om du har en pistol…Du har min støtte.», skal Duterte ha sagt.

Forsvares av egen statsråd

Justisminister på Filippinene, Vitaliano Aguirre, insisterer ifølge Yahoo News på at landets øverste leder ikke har begått noen lovbrudd.

- Hvis de mistenkte gjorde motstand, må han ha vært tvunget til å drepe, sier Aguirre.

Høykommissæren for menneskerettigheter svarer med å si at dét ikke er forklaring god nok.

- Drapene beskrevet at president Duterte bryter også internasjonal lov, for eksempel retten til liv, og at man er uskyldig til det motsatte er bevisst, fortsetter Zeid Ra'ad Al Hussein i pressemeldingen.

Ifølge FN har rundt 6100 mennesker blitt drept siden Duterte inntok presidentkontorene i juni i år.