VIL GRANSKE HVORDAN HAN DØDE: FN vil granske hvordan Muammar Kadhafi døde i går. Foto: AFP/Mahmud Turkia/Scanpix
VIL GRANSKE HVORDAN HAN DØDE: FN vil granske hvordan Muammar Kadhafi døde i går. Foto: AFP/Mahmud Turkia/ScanpixVis mer

FN vil granske hvordan Kadhafi døde

Muammar Kadhafi ble drept av skuddskader i magen. Deretter ble han skutt i hodet, ifølge lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs menneskerettighets-kontor vil granske omstendighetene rundt hvordan Muammar Kadhafi døde, melder nyhetsbyrået AP.

- Amatørvideoer som viser en fanget Kadhafi først i live og deretter død er svært urovekkende, sier talsmann Rupert Colville for FNs høykommisjonær for menneskerettigheter.

Et eksisterende FN-panel som undersøker brudd på menneskerettigehtene vil trolig også granske døden til Libyas tidligere leder.

- Skutt i hodet mens han var død Den libyske legen Ibrahim Tika sier til TV-kanalen Al Arabiya følgende om selve dødsårsaken:

- Kadhafi ble tatt mens han var i live, men ble senere drept. Det var en kule som penetrerte magen hans som er hovedårsaken til hans død. Deretter ble han skutt i hodet, og den kulen gikk inn og ut igjen, sier Tika til kanalen.

Det nasjonale overgangsrådets (NTC) krigere, som Muammar Kadhafi har kalt for rotter, klarte i går å fange den tidligere diktatoren - i et avløpsrør. Han hadde flyktet i en stor konvoi da NTC-krigerne hadde erobret hans siste skanse i fødebyen Sirte. Kampen om byen har vært svært intens og den blodigste i den åtte månder lange krigen om Libya, og i går nådde den et blodig klimaks.

NATO ventet på rømming Derfor hadde NATO begynt å se etter forsøk fra de Kadhafi-tro styrkene på å rømme byen, og like etter morgengry skjedde nettopp det.

Rundt klokka 8.30 lokal tid kjørte en konvoi vestover ut fra bunkere de kontrollerte i byen, men før de hadde klart å kjøre langt, ble de utsatt for et luftangrep fra franske jagerfly og amerikanske droner.

- Angrepet stoppet konvoien, men ødela den ikke, sier den franske forsvarsministeren Gérard Longuet.

Bare to biler i konvoien ble ødelagt i det vestlige luftangrepet, mens resten ble tvunget til å kjøre unna og spre seg. Ifølge Reuters skal overgangsrådets styrker raskt ha kommet til stedet og så folk flykte inn i en skog i nærheten og begynte dermed jakten.

- Ikke drep ham! Styrkesjef Mohammed al-Laith, som ledet noen av overgangsrådets styrker i Sirte, sier til Al Jazeera at han så oberst Kadhafi flykte fra en Jeep og inn i et avløpsrør av betong.

Etter en skuddveksling mellom hans styrker og Kadhafis livgarde, kom han fram og klarte dermed å fange ham.

De som fant han skal ifølge Global Post rope at ingen må skyte på ham.

- Ikke drep ham! Ikke drep ham! Vi trenger ham i live! roper dem.

Likevel ble han trolig likvidert senere på dagen etter at han først hadde fått svært røff behandling av styrkene som tok ham.