<strong>VIL GRANSKE HVORDAN HAN DØDE:</strong> FN vil granske hvordan Muammar Kadhafi døde i går. Foto: AFP/Mahmud Turkia/Scanpix
VIL GRANSKE HVORDAN HAN DØDE: FN vil granske hvordan Muammar Kadhafi døde i går. Foto: AFP/Mahmud Turkia/Scanpix Vis mer

FN vil granske hvordan Kadhafi døde

Muammar Kadhafi ble drept av skuddskader i magen. Deretter ble han skutt i hodet, ifølge lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): FNs menneskerettighets-kontor vil granske omstendighetene rundt hvordan Muammar Kadhafi døde, melder nyhetsbyrået AP.

- Amatørvideoer som viser en fanget Kadhafi først i live og deretter død er svært urovekkende, sier talsmann Rupert Colville for FNs høykommisjonær for menneskerettigheter.

Et eksisterende FN-panel som undersøker brudd på menneskerettigehtene vil trolig også granske døden til Libyas tidligere leder.

- Skutt i hodet mens han var død Den libyske legen Ibrahim Tika sier til TV-kanalen Al Arabiya følgende om selve dødsårsaken:

- Kadhafi ble tatt mens han var i live, men ble senere drept. Det var en kule som penetrerte magen hans som er hovedårsaken til hans død. Deretter ble han skutt i hodet, og den kulen gikk inn og ut igjen, sier Tika til kanalen.

Det nasjonale overgangsrådets (NTC) krigere, som Muammar Kadhafi har kalt for rotter, klarte i går å fange den tidligere diktatoren - i et avløpsrør. Han hadde flyktet i en stor konvoi da NTC-krigerne hadde erobret hans siste skanse i fødebyen Sirte. Kampen om byen har vært svært intens og den blodigste i den åtte månder lange krigen om Libya, og i går nådde den et blodig klimaks.

NATO ventet på rømming Derfor hadde NATO begynt å se etter forsøk fra de Kadhafi-tro styrkene på å rømme byen, og like etter morgengry skjedde nettopp det.

Rundt klokka 8.30 lokal tid kjørte en konvoi vestover ut fra bunkere de kontrollerte i byen, men før de hadde klart å kjøre langt, ble de utsatt for et luftangrep fra franske jagerfly og amerikanske droner.

- Angrepet stoppet konvoien, men ødela den ikke, sier den franske forsvarsministeren Gérard Longuet.

Bare to biler i konvoien ble ødelagt i det vestlige luftangrepet, mens resten ble tvunget til å kjøre unna og spre seg. Ifølge Reuters skal overgangsrådets styrker raskt ha kommet til stedet og så folk flykte inn i en skog i nærheten og begynte dermed jakten.

- Ikke drep ham! Styrkesjef Mohammed al-Laith, som ledet noen av overgangsrådets styrker i Sirte, sier til Al Jazeera at han så oberst Kadhafi flykte fra en Jeep og inn i et avløpsrør av betong.

Etter en skuddveksling mellom hans styrker og Kadhafis livgarde, kom han fram og klarte dermed å fange ham.

De som fant han skal ifølge Global Post rope at ingen må skyte på ham.

- Ikke drep ham! Ikke drep ham! Vi trenger ham i live! roper dem.

Likevel ble han trolig likvidert senere på dagen etter at han først hadde fått svært røff behandling av styrkene som tok ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer