FN vil sende spesialutsending til Burma

EU og USA ber Sikkerhetsrådet vurdere sanksjoner mot militærjuntaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU og USA ber FNs sikkerhetsråd om å vurdere sanksjoner mot militærjuntaen i Burma.

De vestlige landene var samstemte i sin fordømmelse av den burmesiske militærjuntaens bruk av vold mot demonstranter onsdag. Flere demonstranter ble drept da sikkerhetsstyrkene slo til mot demonstrantene.

- Vi fordømmer all bruk av vold mot fredelige demonstranter og minner landets ledere om deres personlige ansvar for sine handlinger, sier EU og USA i en felles uttalelse onsdag.

- Vi ber FNs sikkerhetsråd om å diskutere situasjonen så snart som mulig og vurdere videre skritt, deriblant sanksjoner, heter det i uttalelsen.

Klokka 21 (norsk tid) onsdag kveld var medlemmene i FNs sikkerhetsråd samlet til møte ved FNs hovedkvarter i New York for å diskutere situasjonen.

Rådet ba etter møtet om at spesialutsending Ibrahim Gambari skal få besøke landet for å undersøke forholdene.
Investeringer
Verdenssamfunnet må ta ansvar for en demokratisk utvikling i Burma, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Det er viktig i seg selv at verdenssamfunnet sier klart ifra. Vi har også oppfordret norske bedrifter til ikke å investere i Burma. Vi mener at landene i nærområdene har et spesielt ansvar, det gjelder ikke minst Kina, sa Stoltenberg.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy ba onsdag franske selskaper, deriblant oljeselskapet Total, om å stanse investeringene i Burma.

- Situasjonen er ytterst foruroligende, og vi kan ikke akseptere atferd som strider mot menneskerettighetene og retten til å protestere. Frankrike vil ikke tillate at det settes munnkurv på opposisjonen i Burma, sa Sarkozy.


- Indre anliggende
Også G8-landene - verdens åtte ledende industriland - fordømmer militærjuntaens voldsbruk.
FORDØMMER: Minst to buddhistmunker og en sivil person ble drept da sikkerhetsstyrkene slo ned på demonstranter i Burmas største by Rangoon onsdag. Vestlige land fordømmer voldsbruken. Foto: AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY/SCANPIX
FORDØMMER: Minst to buddhistmunker og en sivil person ble drept da sikkerhetsstyrkene slo ned på demonstranter i Burmas største by Rangoon onsdag. Vestlige land fordømmer voldsbruken. Foto: AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY/SCANPIX Vis mer

- Situasjonen bekymrer oss dypt, og vi fordømmer all bruk av vold mot fredelige demonstranter, sa en talsmann for Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier etter et møte mellom G8-landenes utsendinger onsdag.

Men G8, hvor også Russland er medlem, stilte ikke krav om sanksjoner mot Burma. Tidligere onsdag skrev det russiske utenriksdepartementet at det ser på hendelsene i Burma som et indre anliggende.

- Vi ser på hendelsene som Burmas indre anliggender. Vi mener, som før, at det som skjer i Burma ikke er en trussel mot internasjonal eller regional fred og sikkerhet, uttalte Russlands utenriksdepartement. (©NTB)

Minst to buddhistmunker og en sivil person ble drept da sikkerhetsstyrkene slo ned på demonstranter i Burmas største by Rangoon onsdag. Vestlige land fordømmer voldsbruken. (Foto: REUTERS/SCANPIX)