FN ville sende SM-ekspert til Irak

Våpeninnspektøren mangler forskerbakgrunn, men har ledererfaring med pisk og håndjern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken av FNs våpeninspektører er mangslungen i USA. Inspektørenes svenske leder Hans Blix blir framstilt som bløt av mange som ikke vil vente med å avsette Saddam Hussein. Nå får sammensetningen av inspektørgruppa også hard medfart.

Washington Post skriver i dag at FN ikke har tatt seg til til å sjekke inspektørenes bakgrunn. Flere av de mest erfarne som jaktet på Saddams hemmelige våpen til 1998, skal være satt til side.

Svart rose

Nye regler gjør at amerikanske statsansatte må si opp jobben for å dra til Irak som våpeninspektører. Dermed er FN nødt til å rekruttere flere fra privat sektor.

Det har ifølge avisa ført til at man har vervet Harvey John McGeorge fra Virginia. Han driver et konsulentfirma som holder seminarer om kjemiske og bakteriologiske våpen og har bakgrunn fra den amerikanske marinen. Men McGeorge har ingen akademisk bakgrunn fra fagene FN ønsker våpeninspektørene skal beherske.

Til gjengjeld er han ifølge artikkelen grunnlegger og tidligere leder av Black Rose, en SM-gruppe som dekker Washington-området. Han har også vært formann i Nasjonal koalisjon for seksuell frihet og nøkkelperson i Leather Leader Conference Inc, som gir opplæring til aktivister i grupper som dyrker sadomasochisme, lær og fetisjisme. Tau og kniver skal være blant McGeorges spesialiteter.

Sjekker ikke

McGeorge forteller at USAs utenriksdepartement oppfordret ham til å søke FN-jobben og at ingen spurt om hans bakgrunn i SM-miljøet. Han ville trekke seg fra oppdraget hvis Washington Post trykket dagens artikkel.

Halvparten av de 100 inspektørene som er rekruttert hittil, er anbefalt av medlemslandenes regjeringer. Den andre halvparten kommer fra privat sektor.

Ewen Buchanan, talsmann for inspektørene (UNMOVIC), sier at FN ikke har kapasitet til å sjekke søkernes personlige bakgrunn. Buchanan mener McGeorges privatliv ikke er relevant og sier søkeren er svært kvalifisert.

- Han kjenner sitt felt, som er våpen, og er teknisk svært kompetent.

Tidligere våpeninspektører hevder at deres arvtakere mangler erfaring. De hevder at Hans Blix unngår eksperter som viste seg tøffe i forrige omgang og som det irakiske regimet derfor misliker.