FN vurderer ny resolusjon

FNs sikkerhetsråd utsatte natt til torsdag avstemningen over en ny resolusjon som krever øyeblikkelig israelsk tilbaketrekking fra de okkuperte områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonsutkastet er ført i pennen av de arabiske og alliansefrie landene i FN, og vil neppe få tilslutning fra USA som har vetorett i Sikkerhetsrådet.

Amerikanske talsmenn har ikke kommentert utkastet, men bekrefter at det er til vurdering.

Sikkerhetsrådet besluttet å utsette avstemningen over resolusjonen til torsdag, til protester fra palestinernes FN-representant Nasser al-Kidwa.

- De israelske angrepene fortsetter, og vi håper at Sikkerhetsrådet vedtar denne resolusjonen så raskt som mulig, sa Kidwa.

Israel avviser

Resolusjonsutkastet som nå er på bordet i Sikkerhetsrådet, inneholder angivelig et krav om at Israel straks etterlever rådets to foregående resolusjoner, den siste vedtatt lørdag, og trekker seg ut av de palestinske selvstyreområdene.

Israel har gjort det klart at noen slik tilbaketrekking ikke vil finne sted før palestinerne legger ned sine våpen, innstiller motstandskampe og får slutt på terroraksjonene.

Natt til torsdag rykket israelske styrker inn i nok en palestinsk-styrt by på Vestbredden, denne gangen Nablus.

Fra før er Ramallah, Betlehem og flere andre byer og flyktningleirer okkupert, og situasjonen for den palestinske sivilbefolkningen er ifølge FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner kritisk.

EU-besøk

EUs utenriksministere vedtok onsdag kveld å sende sin utenrikspolitiske koordinator Javier Solana og Spanias statsminister Jose Maria Aznar til Midtøsten torsdag, selv om det er uvisst om de to får møte palestinernes president Yasser Arafat som er under israelsk beleiring i Ramallah.

Israel har tidligere nektet USAs fredsutsending Anthony Zinni å møte Arafat, som i stor grad er avskåret både fra sitt eget folk og resten av omverdenen.

- Dette er den farligste konflikten i verden, sa britenes utenriksminister for Europa, Peter Hain, etter onsdagens møte i Luxembourg.

Fredsstyrke

Frankrike ba samtidig FNs sikkerhetsråd om «alvorlig overveie» å sende en internasjonal fredsstyrke til de israelskokkuperte palestinske områdene.

- Frankrike har lenge vært tilhenger av å utplassere en internasjonal observatørstyrke, sa Frankrikes FN-ambassadør Jean-David Levitte.

- Kanskje bør vi gå enda lenger, og alvorlig overveie å utplassere en fredsstyrke for å se til at Sikkerhetsrådets resolusjoner blir satt ut i livet. Dette spørsmålet må stilles, sa Levitte.

(NTB)