Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN vurderer sanksjoner mot Sør-Sudan

Etter at volden har eskalert dramatisk.

KRAFTIG VOLD: Soldater fra regjeringshæren tar en pust i bakken uten for FN-leiren i Malakal. Foto: AFP / NTB scanpix
KRAFTIG VOLD: Soldater fra regjeringshæren tar en pust i bakken uten for FN-leiren i Malakal. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal være sterk støtte i FNs sikkerhetsråd for å innføre sanksjoner mot de stridende partene i Sør-Sudan, etter at volden har eskalert dramatisk den siste tiden.

- Jeg tror vi er klare til å gå den veien, sier Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud.

Torsdag ble Sikkerhetsrådet orientert om situasjonen av FNs visegeneralsekretær for FNs fredsbevarende styrker, Hervé Ladsous, og visegeneralsekretæren for menneskerettigheter, Ivan Simonovic.

Bakgrunnen er flere grufulle hendelser den siste tiden, deriblant massakren på sivile i byen Bentiu og angrepet mot flyktninger i en FN-leir i byen Bor i forrige uke.

- Må få konsekvenser Begge understreker at det må få merkbare konsekvenser for opprørsleder Riek Machar og president Salva Kiir dersom de ikke legger ned våpnene og får slutt på krigen i Sør-Sudan.

- Konsekvensene ved å la være å stanse volden og delta i meningsfulle samtaler, må være alvorlige. Ellers vil tallet på uskyldige sivile som blir drept, fortsette å øke, sier Ladsous.

Ifølge Nigerias medlem i Sikkerhetsrådet, FN-ambassadør Joy Ogwu, er det sterk støtte i rådet for å innføre sanksjoner.

Nye kamper Også torsdag kom det meldinger om nye kamper i Sør-Sudan. Ifølge en uttalelse fra opprørerne har de erobret byen Renk nær grensa til Sudan, og er nå på vei mot det viktige oljefeltet Paloch.

Erobringen av Renk gjør at regjeringsstyrkene i delstatshovedstaden Malakal i Øvrenilen får kuttet sine forsynings- og fluktruter, hevder opprørstalsmann Lul Ruai Koang i en uttalelse torsdag. Han krever også at oljeselskapene i området stanser produksjonen og får sine ansatte i sikkerhet.

Opprørene tok i forrige uke kontroll over den viktige oljebyen Bentiu. Ifølge Ruai er de i tillegg i ferd med å rykke fram mot Bor i delstaten Jonglei. Byen har allerede skiftet hender en rekke ganger i løpet av den drøyt fire måneder lange konflikten.

Sparket President Salva Kiir kunngjorde torsdag at både forsvarssjefen og etterretningssjefen i landet har fått sparken og er blitt erstattet av andre.

Presidenten har ikke gitt noen begrunnelse for avskjedigelsene, men det antas å ha sammenheng med opprørernes siste erobringer.

(NTB)

SANKSJONER: - Jeg tror vi er klare til å gå den veien, sier Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud. Foto: Reuters / NTB scanpix
SANKSJONER: - Jeg tror vi er klare til å gå den veien, sier Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!