ROSER NORGE: FNs generalsekretær António Guterres var full av rosende ord om Norges rolle på den internasjonale scenen da han holdt pressekonferanse sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på Losby gods tirsdag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ROSER NORGE: FNs generalsekretær António Guterres var full av rosende ord om Norges rolle på den internasjonale scenen da han holdt pressekonferanse sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på Losby gods tirsdag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

FNs generalsekretær hyller Norge

«Jeg beundrer Norge», sier FNs generalsekretær António Guterres, men understreker at det er ikke er han som bestemmer om Norge skal få en plass i Sikkerhetsrådet.

Guterres besøker Norge tirsdag, hvor han deltar på fredsmeklingssamlingen Oslo Forum og møter statsminister Erna Solberg (H). Det skjer mens Norge driver kampanje for å sikre en plass i FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022.

På spørsmål om hans syn på Norges kandidatur, påpekte Guterres at han ikke har stemmerett.

- Det er medlemslandene som bestemmer. Men jeg må si at jeg beundrer Norge og rollen Norge spiller for å forhindre konflikter og løse konflikter. Også innen humanitær hjelp og utviklingssamarbeid har Norge alltid vært en ledende nasjon, sier Guterres.

Guterres deltok på en pressekonferanse med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Somalias statsminister, norsk-somaliske Hassan Ali Khayre på Losby Gods ved åpningen av Oslo Forum tirsdag morgen.

I to dager er 120 politikere, fredsmeklere og utsendinger fra hele verden samlet i Oslo for å diskutere fredsprosesser.