FNs høykommisær i Kosovo frykter menneskejakt

PRAHA (Dagbladet): Tusener flyktninger er borte etter den serbiske offensiven den siste uka. Flere hundre kan være drept, sier en talsmann for den kosovoalbanske eksilregjeringen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har opplysninger som tyder på at hundretalls mennesker kan være drept. Vi er spesielt bekymret for de mange gamle og småbarn som ble drevet på flukt da serberne stormet Malisevo, sier Rexhep Bajrami til Dagbladet. Bajrami er nærmeste medarbeider av Bujar Bukoshi, som leder kosovoalbanernes eksilregjering i Bonn.

De desperate flyktningene har ikke annen mat og drikke enn det de finner i skogen og i fjellene .

Blant flyktninger som har kommet til rette har det vært spedbarn ned til noen uker.

Humanitær katastrofe

Bajramis opplysninger bekreftes av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som advarer mot en humanitær katastrofe i Kosovo. 10000 albanere kan ha blitt drevet fra sine hjem bare siden mandag. UNHCR opplyser at minst 110000 kosovoalbanere nå er på flukt. Kosovoalbanske kilder oppgir tallet til rundt 300000.

UNHCR-talskvinnen Maki Shinohara bekrefter at det eksisterer en berettiget frykt for at de serbiske styrkene skal starte menneskejakt på albanske flyktninger.

Intens beskytning

Ifølge Rexhep Bajrami fortsatte de serbiske politi- og miltærstyrkene i går å befeste ringen rundt landsbyen Junik, nær grensa til Albania. Dette skjer trass i løftene fra president Slobodan Milosevic om at operasjonene var innstilt.

- Flere landsbyer rundt Junik blir intenst beskutt med tungt artilleri. Serberne fortsetter å frakte forsterkninger. Vi regner med at de vil forsøke å storme Junik når som helst, sier Bajrami.

Minst 1000 soldater fra UCK-geriljaen og omtrent like mange sivilister har søkt tilflukt i Junik, som har vært omringet i fem dager.

- Angrepene bekrefter at Milosevic er like lite å stole på som før. Når han fortalte EU-diplomatene torsdag at offensiven var stanset, var det et knep for å vinne tid, legger Bajrami til.

Må stanse angrep

President Milosevic forsikret i går den amerikanske spesialutsendingen Christopher Hill at han så raskt som mulig ønsker å innlede forhandlinger med representanter for albanerne i Kosovo.

Milosevic har også sagt at humanitær hjelp skal nå fram til sivilbefolkningen.

Albanernes leder Ibrahim Rugova svarte at han ikke er villig til å sette seg til forhandlingsbordet så lenge den humanitære situasjonen er så fortvilt. Eksilregjeringens representant Rexhep Bajrami understreker samme holdning:

- Våre krav for å gå med på forhandlinger er at president Milosevic stanser angrepene og trekker politistyrkene sine ut av Kosovo.

Så lenge det ikke skjer, er uttalelsene fra president Milosevic utelukkende et spill for å villede den internasjonale opinionen.