FNs høykommissær for avvæpning har forlatt Syria

Og våpeninspektørene drar i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs våpeninspektører forlater Damaskus i morgen, melder en talsmann for FNs generalsekretær ifølge en rekke internasjonale medier.

Ifølge talsmann Martin Nesirky skal de  etter planen tilbake til landet seinere for å fortsette undersøkelsene av andre angivelige angrep der kjemiske våpen er blitt tatt i bruk.

Det er ikke klart når rapporten deres om det trolige gassangrepet i Syria vil komme.

Det syriske regimet skal stå bak et gassangrep som skal ha drept hundrevis av sivile syrere.

Det er ventet at et vestlige anslag mot Syria ikke ville skje før etter at våpeninspektørene var ute. USAs utenriksminister John Kerry skal holde en tale om Syria nå i kveld.

Meldinga kommer samtidig med at en kilde i de libanesiske sikkerhetstjenestene opplyser til nyhetsbyrået AFP at FNs høykommissær for avvæpning, Angela Kane, har forlatt Syria.

Hun ankom fredag den libanesiske hovedstaden Beirut og dro umiddelbart videre til Istanbul. Kane ble sendt til Damaskus på lørdag av FNs generalsekretær Ban Ki-moon for å legge press på det syriske regimet for å få undersøkt den angivelige bruken av kjemiske våpen nær hovedstaden Damaskus 21. august.

Kane ankom Libanon via grensen ved Masnaa fredag ettermiddag, ifølge NTB, og derfra dro hun umiddelbart til flyplassen i Beirut og videre til Istanbul.

Grusomme meldinger har kommet fra Syria de siste dagene, noe som har økt presset på både USA, Storbritannia og Frankrike om å gå til væpnet aksjon - selv om FNs sikkerhetsråd blokkeres av Russland og Kina.

I en høydramatisk avstemning i går kveld avgjorde det britiske parlamentet at det ikke blir flertall for bombing. Frankrike er mer positive.

Totalt er hundretusenvis av syrere drept i den grusomme borgerkrigen som herjer i landet, der tyrannen Bashar al-Assad ikke nøler med å drepe sine egne borgere.

BBC meldte i går kveld at en skolegård full av barn i Aleppo er blitt bombet med et stoff som minner om napalm. TV-bilder viser barn og ungdommer med store brannskader.

Bildene ble vist på det anerkjente BBC-programmet Panorama torsdag kveld. I reportasjen forteller fortvilte øyenvitner at et jagerfly sirklet over skolen i Aleppo flere ganger, som om det lette etter mål, før det slapp en bombe over skolegården. Det blir ikke nevnt når angrepet fant sted, ifølge NTB.

 Minst ti barn og ungdommer ble drept og mange andre er såret, ifølge BBCs journalist Ian Pannell og kameramann Darren Conway, som er i Aleppo. Et stort antall av barna har brannskader på over 50 prosent av kroppen, noe som betyr at mange av dem neppe vil overleve.

REISER I MORGEN: Våpeninspektørene som har undersøkt området der det syriske regimet skal ha drept hundrevis med kjemiske våpen. Foto: AFP / NTB scanpix
REISER I MORGEN: Våpeninspektørene som har undersøkt området der det syriske regimet skal ha drept hundrevis med kjemiske våpen. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer