Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FNs høykommissæren kritisk til den norske asylinstruksen

- Setter asylsøkernes fundamentale rettigheter i fare.

ASYLSØKERE: Strømmen over Storskog grensestasjon har avtatt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ASYLSØKERE: Strømmen over Storskog grensestasjon har avtatt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs høykommissær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen, avtalen som sikrer alle rett til å søke asyl, melder TV 2.

I slutten av november i fjor ga regjeringen en instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) som gjelder de vel 5.500 asylsøkerne som kom syklende fra Russland over Storskog i Finnmark i fjor.

Instruksen sier at man ikke skal realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kom til Norge etter opphold i Russland. Alle skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32. Så langt har UDI avslått 809 søknader, alle som er behandlet etter at instruksen kom.

- Vi antar at resten av sakene også vil bli avslått, sa Dag Bærvahr, fagsjef for asylavdelingen i UDI, til TV 2 mandag.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) uttrykker på spørsmål fra TV 2 stor bekymring for konsekvensene av den nye instruksen.

- Å returnere asylsøkere til Russland uten en helt klar avtale om ansvaret mellom de respektive statene, setter asylsøkernes fundamentale rettigheter i fare, skriver Zoran Stevanovic, UNHCRs representant for Nord-Europa, i en epost til TV 2.

Statsminister Erna Solberg (H), sa onsdag at hun var trygg på at å sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle søknadene var innenfor internasjonale avtaler.

- Det mener vi er helt i tråd med flyktningkonvensjonen, sa Solberg.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media