ASYLSØKERE: Strømmen over Storskog grensestasjon har avtatt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ASYLSØKERE: Strømmen over Storskog grensestasjon har avtatt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

FNs høykommissæren kritisk til den norske asylinstruksen

- Setter asylsøkernes fundamentale rettigheter i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs høykommissær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen, avtalen som sikrer alle rett til å søke asyl, melder TV 2.

I slutten av november i fjor ga regjeringen en instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) som gjelder de vel 5.500 asylsøkerne som kom syklende fra Russland over Storskog i Finnmark i fjor.

Instruksen sier at man ikke skal realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kom til Norge etter opphold i Russland. Alle skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32. Så langt har UDI avslått 809 søknader, alle som er behandlet etter at instruksen kom.

- Vi antar at resten av sakene også vil bli avslått, sa Dag Bærvahr, fagsjef for asylavdelingen i UDI, til TV 2 mandag.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) uttrykker på spørsmål fra TV 2 stor bekymring for konsekvensene av den nye instruksen.

- Å returnere asylsøkere til Russland uten en helt klar avtale om ansvaret mellom de respektive statene, setter asylsøkernes fundamentale rettigheter i fare, skriver Zoran Stevanovic, UNHCRs representant for Nord-Europa, i en epost til TV 2.

Statsminister Erna Solberg (H), sa onsdag at hun var trygg på at å sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle søknadene var innenfor internasjonale avtaler.

- Det mener vi er helt i tråd med flyktningkonvensjonen, sa Solberg.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram