ANGRIPER: FNs jordanske menneskerettighetssjef, Zeid Ra'ad Al-Hussein gikk til frontalangrep på europeiske populister og Donald Trump under en tale mandag kveld. Foto: EPA / M.A.PUSHPA KUMARA / NTB scanpix
ANGRIPER: FNs jordanske menneskerettighetssjef, Zeid Ra'ad Al-Hussein gikk til frontalangrep på europeiske populister og Donald Trump under en tale mandag kveld. Foto: EPA / M.A.PUSHPA KUMARA / NTB scanpixVis mer

FNs menneskerettighetssjef slakter europeiske populister og Donald Trump: - Kommunikasjonen deres ligner på IS' propagandataktikk

Uvanlig krass tale i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad Al-Hussein gikk mandag til frontalangrep på på blant annet presidentkandidat Donald Trump og den nederlandske nasjonalisten Geert Wilders, skriver nyhetsbyrået AP.

- Ligner på IS

Han mener Trump og Wilders er «populister og demagoger», hvis kommunikasjonstaktikk ligner på propagandastilen til IS.

Han advarer også sterkt mot «banaliseringen av fordommer» i Europa og USA.

- Ikke misforstå meg. Jeg sidestiller absolutt ikke handlingene til de nasjonalistiske demagogene med IS' handlinger, som er kvalmende. Men deres kommunikasjonsmodus, bruk av halvsannheter og overforenkling, ligner på IS' propagandataktikk, sa Al-Hussein under talen, som fikk stående applaus.

Under talen, som ble holdt på en gallamiddag i Haag, navnga han også lederen for det franske partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen, Ungarns statsminister Viktor Orban og Brexit-general og tidligere leder for UKIP, Nigel Farage.

De fikk alle sitt pass påskrevet av FN-sjefen.

- Begge sider tjener på hverander. De ville ikke fått økt innflytelse uten den andres handlinger, sier Al-Hussein.

Til angrep på Wilders

Det var spesielt Wilders som var målskive for det skarpe skytset til FN-lederen. Wilders presenterte nettopp et en-sides manifest i forkant av valget i Nederland, der han tar til orde for å stenge grensene.

Han vil forby immigranter fra muslimske land, stenge samtlige moskeer og islamske skoler, og forby koranen.

- Jeg er veldig stolt av utkastet til valgmanifestet. Vi kjemper mot islam, ønsker å stenge EUs grenser og gi de milliardene vi sparer tilbake til folket. Min beskjed til Nederland er: Nederland må bli vårt igjen, sa Wilders da han lanserte manifestet, ifølge The Independent.

Al-Hussein kaller manifestet «grotesk».

- Vi lar oss ikke mobbe av mobberen, og vi lar oss ikke lure av bedrageren, sier Al-Hussein.

Wilders må møte for retten

Det nederlandske valget er i mars neste år, men før den tid må Wilders møte for retten for å ha oppfordret til rasehat. Bakgrunnen for det er en tale han holdt nyttårsaften i fjor.

Da sa han at mannlige muslimske flyktninger burde «bli låst inn på asylsentre», fordi kvinner må beskyttes mot «testosteronbomber» som fører «seksuell jihad».

I en SMS til AP kommenterer Wilders talen til Al-Hussein på følgende måte:

«Enda en god grunn til å bli kvitt FN. Jeg mistet friheten min i kampen for frihet, og jeg vil ikke at landet mitt skal miste friheten sin også. Derfor må vi de-islamiseres. Islam og frihet er inkompatible, samme hva denne jordanske byråkraten sier».