FNs menneskerettsleder refser Sikkerhetsrådet

FNs avtroppende høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, kom torsdag med sviende kritikk av FNs sikkerhetsråd for å sette nasjonale interesser framfor brudd på menneskerettighetene og trusler mot global fred og sikkerhet.

REFSER: FNs menneskerttsleder, Navi Pillay, går hard ut mot FNs sikkerhetsråd. Foto; REUTERS/Ruben Sprich
REFSER: FNs menneskerttsleder, Navi Pillay, går hard ut mot FNs sikkerhetsråd. Foto; REUTERS/Ruben SprichVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror fullt og fast at større respons fra dette rådet ville ha spart hundretusener av liv, sa hun i sin siste tale til Sikkerhetsrådet før hennes mandat går ut neste måned etter seks år i jobben.

- Kortsiktige geopolitiske hensyn og nasjonale interesser har gang på gang blitt prioritert over utålelig menneskelig lidelse og grove krenkelser og langsiktige trusler mot internasjonal fred og sikkerhet, sa hun.

Kriser overalt Hun trakk fram kriser i Syria, Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Irak, Libya, Mali, Gaza, Somalia, Sør-Sudan, Sudan og Ukraina som gode eksempler på hvordan det internasjonale samfunnet svikter i å hindre konflikt.

- Ingen av disse krisene oppsto uten varsel. De bygde seg opp over år, noen ganger tiår, med brudd på menneskerettighetene, sa den sørafrikanske juristen.

Pillay oppfordret spesifikt de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet - USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia - til å avstå fra å bruke sin vetorett i tilfeller der Rådets aksjon tar sikte på å stanse eller hindre konflikt.

Overvåkingsdelegasjoner Hun foreslo at Sikkerhetsrådet kunne utvikle nye måter å respondere på brudd på menneskerettighetene, for eksempel ved å sende ut raske, fleksible observatørgrupper som er begrenset i tid og omfang.

Hun anbefalte også å bygge ut FNs traktat om våpenhandel, som skal regulere våpenindustrien som har en verdi på 85 milliarder dollar, for å holde våpen borte fra kriminelle og dem som krenker menneskerettighetene.

- Man kunne bli enig om å kreve at land som der det er bekymring for menneskerettighetene, aksepterer slike fleksible overvåkingsdelegasjoner når de kjøper våpen, sa hun.

Ban takker - Høykommissær Pillay sier det som det er, sa generalsekretær Ban Ki-moon da han takket henne for innsatsen.

- Jeg mener at medlemmene av dette rådet har dratt fordel av hennes ærlige synspunkter og upolerte rapporter om de grusomme overgrepene vi står overfor i verden, sa Ban.

Pillay, som var anti-apartheid-aktivist i sitt hjemland, har også vært sjef for FNs menneskerettstribunal for Rwanda. Hun blir nå etterfulgt av den jordanske prinsen Zeid Ra'ad al-Hussein, som tidligere var jordansk FN-ambassadør.

(NTB)