FNs nye generalsekretær blir Antonio Guterres (67)

Valgt med akklamasjon - for fem år.

NY GENERALSEKRETÆR I FN:  Portugiseren António Guterres, her fra et møte i Lisboa tidligere i oktober, ble torsdag valgt til FNs nye generalsekretær. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix.
NY GENERALSEKRETÆR I FN:  Portugiseren António Guterres, her fra et møte i Lisboa tidligere i oktober, ble torsdag valgt til FNs nye generalsekretær. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Antonio Guterres er valgt til FNs nye generalsekretær.

Han blir den niende i rekken. Nordmannen Trygve Lie var den første fra 1946 til 1952.

Den 67 år gamle portugiseren var FNs høykommisær for flyktninger i årene 2005 til 2015, og statsminister i Portugal 1995 - 2002.

FNs 193 medlemsland vedtok torsdag ved akklamasjon en resolusjon som innebærer at Guterres blir FNs nye generalsekretær for en periode på fem år.

Sosialdemokraten Guterres (67) er kjent som en iherdig forsvarer for verdens flyktninger, og valget av ham bærer bud om en mer reformvennlig og høyprofilert ledelse av verdensorganisasjonen.

Den 1. januar erstatter han sørkoreanske Ban Ki-moon, som har vært FN-sjef i ti år. Ban ble omtalt som «myk utenpå og hard inni» da han tiltrådte.

Guterres framstår som mer åpen og frittalende, og mange mener han er spesielt godt egnet til å lede FN i en vanskelig tid.

- Moralsk kompass

Guterres er Portugals tidligere statsminister, og det er første gang at en tidligere stats- eller regjeringssjef blir utnevnt til FNs toppstilling.

Men det er først og fremst som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at han har gjort seg internasjonalt bemerket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer