Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FNs nye generalsekretær overtar

Kofi Annan har hatt sin siste dag på jobben. FNs generalsekretær heter nå Ban Ki-moon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kofi Annan har hatt sin siste dag på jobben. FNs generalsekretær heter nå Ban Ki-moon.

Den 62 år gamle sørkoreaneren overtok etter Annan da nyttårsrakettene føk til værs, og skal de neste fem årene takle krig og nød og fremme fredelig sameksistens over landegrensene.

Stillingen som FNs generalsekretær går tradisjonelt på omgang mellom verdensdelene, og da ghaneseren Kofi Annans to perioder var over sto Asia for tur.

Ban Ki-moon lanserte sitt kandidatur i februar 2006 og ble raskt favoritt. Under en prøveavstemning i Sikkerhetsrådet i oktober fikk den erfarne diplomaten støtte fra 14 av de 15 medlemslandene. Bare Japan stemte imot.De øvrige fem kandidatene led en mer ublid skjebne og høstet veto fra en eller flere av de faste medlemslandene, og veien for Ban var dermed ryddet.

Bred erfaring

I en tale til FNs hovedforsamling i desember understreket Ban at han ville videreføre det store arbeid Annan har lagt ned.

Sørkoreaneren, som har 37 år bak seg i hjemlandets utenrikstjeneste, mange av dem i FN-hovedkvarteret i New York, lovet å fungere som brubygger. Hva dette innebærer, gjenstår å se.

Kofi Annan var ikke redd for å lese president George W. Bush og hans administrasjon teksten når de vendte FN ryggen og gjorde som de selv ønsket, blant annet ved å invadere Irak.Ban sikret seg jobben som generalsekretær med solid støtte fra USAs omstridte FN-ambassadør John Bolton, som i likhet med Annan nå forlater verdensorganisasjonen.

NY SJEF: Ban Ki-Moon har idag tatt over vervet som FNs generalsekretær. Foto: Scanpix
NY SJEF: Ban Ki-Moon har idag tatt over vervet som FNs generalsekretær. Foto: Scanpix Vis mer

Kamp om stillinger

FNs nye generalsekretær har alt utnevnt nye medarbeidere. Vijay Nambiar fra India blir stabssjef og Michele Montas fra Haiti blir sjef for talsmannsavdelingen.

Mange andre viktige utnevnelser står for tur og USA og de andre vetomaktene i Sikkerhetsrådet står i kø for å sikre seg tunge posisjoner.

Ifølge FN-kilder vil Russland beholde ansvaret for FNs europeiske operasjoner i Geneve, og Kina vil få visegeneralsekretæren for økonomiske og sosiale saker.

Både USA, Frankrike og Storbritannia driver lobbyvirksomhet for å sikre seg visegeneralsekretæren for politiske saker, eller for fredsbevarende operasjoner. Noen har til og med foreslått å dele avdelingen for fredsbevarende operasjoner i to, for å sikre toppstillinger til alle de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd.

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!