Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FNs nye generalsekretær

Blir trolig Sør-Koreas nåværende utenriksminister Ban Ki-moon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Koreas utenriksminister Ban Ki-moon ligger an til å bli ny generalsekretær i FN etter Kofi Annan etter at han har fått avgjørende støtte av alle Sikkerhetsrådets faste medlemmer.

I den viktige prøveavstemningen mandag stemte alle de fem landene med vetorett i Sikkerhetsrådet for sørkoreaneren. Støtten betyr at Ban Ki-moon nesten sikkert blir FNs neste generalsekretær, melder BBC.

Indisk andreplass

Etter avstemningen ga Indias kandidat til ny generalsekretær, Shashi Tharoor, sine varmeste gratulasjoner til sørkoreaneren.

- Det er klart at han (Ban) blir vår neste generalsekretær. Jeg ønsker lykke til i jobben og gir ham min fulle støtte, sa Tharoor, som kom på andreplass i avstemningen.

Det er rimelig klart etter dagens avstemning at det er minister Ban Ki-moon Sikkerhetsrådet vil anbefale som ny generalsekretær, sier Kinas FN-utsending, Wang Guangya.
14 stemte for Ban
Dette var den fjerde uformelle avstemningen, men første gang avstemningen skilte mellom vetolandene og de ti andre medlemmene i Sikkerhetsrådet. De faste medlemmene brukte blå stemmesedler, mens de ti andre landene brukte hvite sedler, ifølge diplomater. Ni av ti av de andre medlemslandene i Sikkerhetsrådet ga også sin støtte til Ban, mens det siste ga en blank stemme, opplyser Qatars ambassadør, Nasser al-Nasser. Ikke avgjørende

Medlemmene av rådet kan i denne type avstemninger oppmuntre, fraråde eller gi blanke stemmer til kandidatene som ønsker å etterfølge Kofi Annan som FNs øverste sjef.

Resultatet i prøveavstemningen avgjør ingenting, men det gir en pekepinn om hvordan kampen om den øverste FN-jobben til slutt vil ende. Ban Ki-moon har også vunnet tidligere prøveavstemninger.

Det er forventet at det skal holdes en offisiell avstemning senere i oktober. Deretter må resultatet fra Sikkerhetsrådet bekreftes av FNs hovedforsamling.
 
(©NTB)

NY GENERALSEKRETÆR: Den nye generalsekretæren for FN må komme fra Asia. Alt peker mot at Ban Ki-moon blir mannen som skal bekle verdens kanskje viktigste stilling. Foto: SCANPIX
NY GENERALSEKRETÆR: Den nye generalsekretæren for FN må komme fra Asia. Alt peker mot at Ban Ki-moon blir mannen som skal bekle verdens kanskje viktigste stilling. Foto: SCANPIX Vis mer