Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FNs sikkerhetsråd brøt ut i spontan applaus for Nadia (21): - Vi klapper vanligvis aldri

Yazidi-kvinnen ble kidnappet og holdt som sexslave av IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): Det var et tydelig beveget FNs sikkerhetsråd som brøt ut i spontan applaus denne helga da Nadia Murad Basee Taha, en 21 år gammel yazidi-kvinne, fortalte sin historie.

- Jeg har vært tilstede ved mange FN-samlinger, og vi applauderer vanligvis ikke, men i dag klapper vi for en ung og utrolig kvinne, uttalte USAs ambassadør, Samantha Power.

Se den rystende beretningen i videoen øverst i artikkelen

Nadia kom med en innstendig bønn til Sikkerhetsrådet

- Voldtekt ble brukt for å ødelegge jenter og kvinner, og for å garantere at de aldri mer vil være i stand til å leve et normalt liv. IS har gjort yazidi-kvinner til en kjøttvare som kan kjøpes og selges.

- Jeg trygler dere. Utslett IS for godt.

Drepte mennene

Den unge kvinnen var tydelig preget av de rystende opplevelsene hun hadde gjennomgått, og måtte flere ganger stoppe beretningen.

Hun fortalte at hun ble kidnappet fra en liten landsby i Irak, og fraktet til Mosul. Alle mennene i familien hennes ble henrettet på stedet.

- På veien dit ydmyket de oss. De tok på oss og forgrep seg på oss. Jeg var livredd. Vi ble fraktet til Mosul sammen med 150 andre yazidi-familier, og når vi kom fram ble vi stuet inn i en bygning med flere tusen yazidier. Vi ble utvekslet som gaver, sa hun.

- Tryglet ham om å ta meg

En av Tahas beretninger skiller seg ut som den mest grusomme.

- Jeg husker at en av mennene kom bort til meg. Da jeg så opp så jeg en kjempe av en mann. Han så ut som et monster. Jeg skrek ut at jeg var for ung og at han var for stor. Han slo meg og sparket meg. Så kom en annen mann bort, og jeg så at han var mindre. Jeg tryglet ham om å ta meg i stedet. Jeg var ubeskrivelig redd for den første mannen, sa hun.

INTRODUSERTE:  Her møter Nadia Murad Basee Taha (21) medlemmene av FNs sikkerhetsråd. USAs ambassadør introduserer henne. Foto: NTB Scanpix
INTRODUSERTE: Her møter Nadia Murad Basee Taha (21) medlemmene av FNs sikkerhetsråd. USAs ambassadør introduserer henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Den natta slo han meg. Han tvang meg til å kle av meg, og plasserte meg i et rom med vaktene. De forgrep seg på meg til jeg besvimte.

Taha klarte til slutt å rømme fra grusomhetene, og bor nå i Tyskland. Hun fikk applaus fra forsamlingen for motet hun viste ved å fortelle sin historie.

Selges

Dette er heller ikke første gang det kommer personlige skildringer av de grusomme forbrytelsene mot yazidiene. I mai i år ble det klart at IS sender «de vakreste jomfruene» de tar til fange til slavemarkeder i Raqqa i Syria.

Ifølge International Business Times tvang IS en yazidikvinne til å operere på plass jomfruhinnen 20 ganger, før hun ble tvangsgiftet med IS-krigere.

Også denne avisa siterer spesialrapportør Bangura som har innhentet informasjon i Syria, Irak, Tyrkia, Libanon og Jordan om IS-krigernes grusomme framferd mot kvinner fra minoritetsfolkegruppa yazidiene i Irak.

Også Human Rights Watch har påpekt at IS har utført systematiske seksuelle overgrep mot yazidikvinner etter at 200 av dem ble kidnappet fra sine hjem nord i Irak i august i fjor.

Ifølge FN-rapportøren, blir de jentene som IS betrakter å være de vakreste sendt til Raqqa i Syria hvor de blir solgt på de reneste slaveauksjoner.

- Kjøperne går vanligvis for tre eller fire jenter og beholder dem noen måneder før han selger dem videre, sier Bangura, ifølge Middle East Eye.

Folkemord

Det er over ett år siden terroristorganisasjonen begynte den systematiske forfølgelsen og utrydningen av yazidiene i de nordlige delene av Irak.

FN: Taha fortalte sin historie til FNs sikkerhetsråd. Etter foredraget fikk hun applaus for motet hun har vist. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/NTB Scanpix
FN: Taha fortalte sin historie til FNs sikkerhetsråd. Etter foredraget fikk hun applaus for motet hun har vist. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/NTB Scanpix Vis mer

Så langt har minst 5000 sivile blitt drept, og så mange som 200 000 er drevet på flukt.

Forfølgelsen av gruppa har av FNs høykommissær for menneskerettigheter blitt klassifisert som folkemord.

EMOSJONELT: Taha måtte flere ganger stoppe opp og samle seg. Det var tydelig at det å gjenleve de grusomme månedene i fangenskap var tøft for den 21 år gamle kvinnen. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/NTB Scanpix
EMOSJONELT: Taha måtte flere ganger stoppe opp og samle seg. Det var tydelig at det å gjenleve de grusomme månedene i fangenskap var tøft for den 21 år gamle kvinnen. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media