FNs sikkerhetsråd fordømmer Assad etter stor-massakre

Krever at alle soldater og militært materiell trekkes ut av bebygd område i Syria.

STERKE BILDER: FN-observatører fant 108 lik etter det brutale angrepet mot byen Houla. Foto: AP Photo/Scanpix
STERKE BILDER: FN-observatører fant 108 lik etter det brutale angrepet mot byen Houla. Foto: AP Photo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN-observatører har bekreftet at artilleri og stridsvogner ble brukt i massakren i Houla i Syria, bekrefter FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Alle Sikkerhetsrådets 15 medlemmer, inkludert Syrias allierte Russland, er med på fordømmelsen som også krever at Syrias president Bashar al-Assad trekker de militære styrkene ut av landets byer. Russland er med på fordømmelsen.

Russland tvilte i utgangspunkter på at syriske myndigheter var skyldig i massakren, men ble overbevist etter at generalmajor Robert Mood, som leder FNs observatørkorps, brifet Sikkerhetsrådet via en videolink fra Damaskus.

- Medlemmene av Sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste drapene av et titalls menn, kvinner og barn, sier sikkerhetsrådet i en uttalelse.

- Regimet innblandet Meldinger fra den norske lederen av observatørkorpset, generalmajor Robert Mood, tyder på at observatører så stridsvogner og spor etter det.

Raskt etter krisemøtet var både Tyskland og Storbritannia ute og var klar på at regimet var innblandet i massakren.

- Det er ingen tvil om at regjeringen i Syria var innblandet, sier den britiske FN-ambassadøren Mark Lyall Grant, som mener at uttalelsen er for svak.

- Dette er et brudd på Sikkerhetsrådets resoulsjon 2024 og 2043, og brudd på Kofi Annans sekspunkts fredsplan, sier Grant.

På spørsmål vedrørende det syriske regimets påstander om at det ikke var stridsvogner i området, er Grant solklar:

- Det er åpenbart løgn. Vi har sett bevis om at det var en overlagt beskytning mot et sivilt nabolag, sier han.

Russland: Uklart hvem som er ansvarlig Den russiske FN-ambassadøren Alexander Pankin mener det fremdeles er uklart hva som har skjedd, og vil fremdeles ikke gi skylden til Syria.

- Stridsvogner var der og artilleri-ild ble brukt, men Robert Mood koblet ikke bombardementet med det store antallet døde, sier Pankin.

- Det er ikke klart hvem som er ansvarlig for mesteparten av massakren.