BRUKER STRIDSVOGNER MOT FOLKET: FN fordømmer syriske myndigheters voldsbruk mot sivile aktivister. Bildet viser en av flere hundre stridsvogner som skal ha blitt satt inn for å slå ned på opprøret mot presidenten. Bildet er tatt fra en video på Youtube og er ikke uavhengig bekreftet, opplyser Reuters.
BRUKER STRIDSVOGNER MOT FOLKET: FN fordømmer syriske myndigheters voldsbruk mot sivile aktivister. Bildet viser en av flere hundre stridsvogner som skal ha blitt satt inn for å slå ned på opprøret mot presidenten. Bildet er tatt fra en video på Youtube og er ikke uavhengig bekreftet, opplyser Reuters.Vis mer

FNs sikkerhetsråd fordømmer Syria

De som står bak må «holdes ansvarlig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 av sikkerhetsrådets 15 medlemsland vedtok erklæringen onsdag kveld norsk tid. Avgjørelsen var ventet, da rådet ble enige om et utkast tidligere på dagen. Syrias nabo Libanon tok imidlertid avstand fra erklæringen.

I erklæringen sier FNs sikkerhetsråd at de «fordømmer syriske myndigheters utstrakte brudd på menneskerettigheter og bruk av vold mot sivile».

Ifølge utkastet Reuters fikk tak i tidligere, skal det dessuten stå at angrepene «fra alle parter i konflikten» må slutte omgående. Dette skal være for å blidgjøre Russland og andre land som har bedt om at uttalelsen må være balansert og fordele skylden for voldsepisodene i landet.

Sikkerhetsrådet har forhandlet tett i tre dager for å komme fram til en tekst man kunne enes om. Mens diskusjonene har pågått i New York, har volden fortsatt i Syria.

Stridsvogner Hundrevis av syriske stridsvogner skal onsdag ha vært på vei til to syriske opprørsbyer.

- Rundt 100 stridsvogner og militære kjøretøyer er på vei til Hama, og rundt 200 stridsvogner er på vei til Deir al-Zor, sa Rami Abdel Rahman ved Det syriske instituttet for menneskerettigheter tidlig onsdag.

Rahman sa også at all telefon- og internettkontakt er brutt i Hama og nærliggende områder.

- Full krig Syriske soldater skal ha tatt kontroll over Orontes-plassen midt i Hama, hvor innbyggere har vært samlet til noen av de største protestene mot president Bashar al-Assads regime.

- Fra lyden av bombarderingen å bedømme, høres det ut som om det er full krig, sa en aktivist nyhetsbyrået AFP snakket med.

Opprøret mot presidenten har vart i fem måneder. Over 1.600 sivile er blitt drept, ifølge menneskerettsaktivister.

Internasjonalt press Det hvite hus gikk onsdag hardt ut mot det syriske regimet.

- Syria ville vært et bedre sted uten president Assad. Vi ser ham som årsaken til uroen i Syria, sa talsmann Jay Carney for Det hvite hus.

Amerikanske myndigheter sier de leter etter ytterligere måter å øke presset mot Assad på.

Russland har de siste dagene uttrykt seg mer kritisk enn noen gang i løpet av det fire måneder lange opprøret. Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin uttalte tirsdag at Syria nå står på randen av borgerkrig. Russlands kritikk kan tyde på at Kreml nå tror det går mot regimefall og ikke ønsker å assosieres med det nåværende regimet for lenge, mener CNNs analytikere.

Voldelig video En ny amatørvideo som har dukket opp på internett, ryster samtidig omverdenen med voldelige bilder fra det pågående opprøret.

Videoklippet viser sammenstuede lik som dumpes ett etter ett over rekkverket på ei bru og ned i vannet, mens en menneskemengde roper høylytt. De som har lastet opp videoen, hevder den er tatt opp i Syria, men stedet er ikke bekreftet.

Flere kilder som CNN har snakket med, bekrefter at bildene viser militante motstandere av president Bashar al-Assad som dumper drepte politifolk.

Det er nær umulig å få ut uavhengig informasjon fra konfliktområdene i Syria, og journalister slipper ikke inn.

(NTB)