Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sanksjoner mot Nord-Korea:

FNs sikkerhetsråd har innført nye sanksjoner mot Nord-Korea

Innfører enstemmig nye sanksjoner mot landet etter Nord-Koreas sjette og mest kraftige atomprøvesprengning forrige uke.

SANKSJONER: Bilder viser Nord-Koreas leder Kim Jong-un 3. september da landet gjennomførte en atomprøvesprenging. Nå innfører FN nye sanksjoner. Foto: NTB Scanpix
SANKSJONER: Bilder viser Nord-Koreas leder Kim Jong-un 3. september da landet gjennomførte en atomprøvesprenging. Nå innfører FN nye sanksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): FNs sikkerhetsråd vedtok i kveld å innføre ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea etter at landet gjennomførte sin sjette og hittil mest kraftige atomprøvesprengning søndag forrige uke.

Det melder flere nyhetsbyråer mandag kveld.

Formålet med sanksjonene er å presse Nord-Korea til å stanse sine programmer for utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.

USA ønsket flere sanksjoner

Med støtte fra Kina og Russland stemte sikkerhetsrådet 15–0 for å stoppe tekstileksport og for å innsnevre eksporten av oljeprodukter til det lukkede regimet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utkastet til nye sanksjoner ble endret etter forhandlinger mellom USA og Kina, ifølge nyhetsbyrået AP. Til slutt gikk USA med på å gi slipp på et krav om total oljeembargo for å straffe Nord-Korea.

Ifølge nyhetsbyrået AP inneholder de nye FN-sanksjonene ikke et oljeimportforbud eller frysing av regjeringsleder Kim Jong-uns finansielle eiendeler, slik Trump-administrasjonen har ønsket.

Det samme gjelder et krav om å stanse alle lønnsutbetalinger til nordkoreanske gjestearbeidere i utlandet.

MISSILSKYTING: Kim Jong-un og Nord Korea er offensive og aggressive om dagen, og i følge forfatter og Dagbladet-journalist Sun Heidi Sæbø bør trusselen tas på alvor. Vis mer

I stedet innebærer de nye godkjente tiltakene stans i eksporten av naturgass til Nord-Korea. Salg av råolje skal ikke overstige dagens nivå. I tillegg stoppes all tekstileksport til landet.

- Sterkest noensinne

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier de nye tiltakene alene vil sørge for et tap på 800 millioner dollar i årlige inntekter.

- Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sier Haley.

Grunnen til at USA skal ha gått med på å svekke straffetiltakene, var for å unngå at Kina eller Russland la ned veto mot forslaget.

Kina er bekymret for at Nord-Koreas økonomi kan kollapse fullstendig hvis det innføres full oljeembargo. Russlands president Vladimir Putin har advart mot å presse Nord-Korea opp i et hjørne.

- Det synes klart at det er umulig å løse problemet på den koreanske halvøya bare ved hjelp av sanksjoner og press, sa han i forrige uke.

USA har på sin side vært klar på at de ønsket flere sanksjoner mot Nord-Korea for å presse landet til å slutte å utvikle atomvåpen og raketter.

Handelspartner

Kina er Nord-Koreas fremste handelspartner og har også vært sentral når det tidligere er blitt utformet sanksjoner mot Nord-Korea.

SIRENER: Millioner av japanere nord i landet våknet i dag opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da et nordkoreansk missil passerte i lufta over dem. Video: CNN / Joemark Narsico / Korean Central Television Vis mer

Forhandlingene om tidligere resolusjoner har tatt uker og måneder, noe det ikke var rom for denne gangen.

President Donald Trump varslet i forrige uke at et forslag om skjerpede sanksjoner ville komme på Sikkerhetsrådets bord innen seks dager.

- Smerte og lidelse

Nord-Korea har advart USA mot å innføre nye «ulovlige og urettmessige» sanksjoner og truer med motreaksjoner.

- Nord-Korea er forberedt på og villig til å bruke alle midler, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Pyongyang.

Nord-Korea truer videre med å påføre USA «den største smerten og lidelsen landet noen gang har gått gjennom».

Kraftigste våpenet utviklet

Den isolerte diktaturstaten avfyrte forrige helg for første gang det ekspertene mener er en hydrogenbombe - det kraftigste våpenet mennesker har utviklet.

Det er landets sjette atomprøvesprengning og den desidert største. Samtidig testet de i sommer to interkontinentale ballistiske missiler med rekkevidde til å nå fastlands-USA.

Verdenssamfunnet reagerer kraftig på Kim Jong-uns oppførsel, men ingenting tyder på at den unge diktatoren (33) kommer til å trappe ned atomsatsingen på tross av de kraftige formaningene.

- Nord-Korea og Kim mener å vite USA har en plan om å bruke militære midler for å endre deres system og kaste lederen. De har ikke planer om å la det skje, og spiller derfor dette høye spillet, sa direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (Nias), Geir Helgesen, til Dagbladet forrige uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!