BER OM RO: President Salva Kiir ba søndag styrkene som skjmperm ot hverandre i hovedstaden Juba, legge ned våpnene. FOTO: REUTERS/Stringer BEST QUALITY AVAILABLE
BER OM RO: President Salva Kiir ba søndag styrkene som skjmperm ot hverandre i hovedstaden Juba, legge ned våpnene. FOTO: REUTERS/Stringer BEST QUALITY AVAILABLEVis mer

FNs sikkerhetsråd hasteinnkalles om Sør-Sudan

Det opplyser diplomatkilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd er hasteinnkalt søndag for å diskutere situasjonen i Sør-Sudan etter at det er brutt ut nye kamper i helgen.

FNs sikkerhetsråd kalles inn på grunn av kampene i Sør-Sudan, opplyser diplomatkilder.

Ny uro er brutt ut i Sør-Sudans hovedstad Juba og over 270 mennesker er drept siden torsdag.

Sør-Sudan er igjen i krig, fastslår en militær talsmann for visepresident Riek Machar. President Salva Kiir ba søndag styrkene som kjemper mot hverandre i hovedstaden Juba, legge ned våpnene, opplyser hans talsmann Taban Deng.

- Dette er en oppfordring til generalene i begge hærene, sier han etter at minst 272 mennesker, blant dem flere titall sivile, er drept en rekke sammenstøt denne helgen, sier talsmann Taban Deng.

FORDREVNE:  24.000 fordrevne  holder til på FNs base i Juba i Sør-Sudan. Forholdene er elendige, og risikoen for sykdommer er enorm, advarer Leger Uten Grenser.
Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
FORDREVNE:  24.000 fordrevne holder til på FNs base i Juba i Sør-Sudan. Forholdene er elendige, og risikoen for sykdommer er enorm, advarer Leger Uten Grenser. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix Vis mer

- Ikke seriøs

Men Kiir er ikke «seriøs» når det gjelder å overholde fredsavtalen, sier oberst William Gatjiath til BBC.

- Vi er i krig, slå han fast.

Gatjiath sier også at opprørssoldater er på vei mot Juba fra flere kanter.

Det er nå en reell fare for at partene i Sør-Sudan er i ferd med å skyte i stykker fredsavtalen, mener journalist og Afrika-ekspert Maren Sæbø, som befinner seg i hovedstaden Juba.

Søndag var det innført portforbud, mens regjeringssoldater tok oppstilling langs hovedveiene og strategiske steder i byen, forteller hun til NTB.

Opprørshæren SPLA-IO har på sin side forskanset seg i en base i Jebel-området. Søndag morgen ble basen angrepet av regjeringsstyrken SPLA med tungt skyts.

Både skuddveksling, artilleriild og ild fra stridsvogner og helikoptre kunne høres området som ligger like ved basen til FN-delegasjonen i Sør-Sudan (UNMISS), der 25.000 internflyktninger holder til. Også FN-basen ble rammet av skuddilden.

Også flere andre steder i byen ble det søndag rapportert om kamper, blant annet i bydelen Gudele, der Machar har sin bolig.

Fredsprosess i stampe

Kampene skjer samtidig som Sør-Sudan, som lørdag rundet fem år, forsøker å kare seg på beina etter en drøyt to år lang borgerkrig som har lagt den unge nasjonen i grus.

Uroen de siste dagene i Sør-Sudan har sterke likheter med situasjonen i desember 2013, da skyting i Juba raskt eskalerte til en ekstremt voldelig borgerkrig med etniske overtoner. Både nuerhæren til Riek Machar og dinkasoldatene til Salva Kiir begikk grufulle overgrep mot både hverandre og sivilbefolkningen.

I august i fjor undertegnet de to en fredsavtale som lot begge beholde sine maktposisjoner - og soldater. Norske diplomater var tungt inne i prosessen.

Men siden Machar kom tilbake til Juba i april, har fredsprosessen mer eller mindre stått i stampe.

I Juba mener mange at regjeringshæren har bestemt seg for å nedkjempe SPLA-IO, forteller Sæbø.

- Derfor stenger de byen ned og angriper basene deres. Det betyr nok også i praksis at fredsavtalen inngått i august i fjor er mindre verdt enn papiret den er skrevet på, sier hun på telefon fra Juba.

Fordømmer

Samtidig er det er også høyst uklart hvor stor kontroll Kiir og Machar har over sine respektive styrker.

Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og leder for Den afrikanske union (AU) Nkosazana Dlamini-Zuma har fordømt de nye angrepene, mens utenriksminister Børge Brende kaller kamphandlingene for «uakseptable og meningsløse».

(NTB)