FNs sikkerhetsråd samles til krisemøte om Ukraina

Etter meldinger om at Russland har sendt hundrevis av soldater til Øst-Ukraina.

SJEKKPUNKT: Ukrainske soldater ved et sjekkpunkt i Mariupol, øst i Ukraina. Foto: Sergei Grits / Scanpix
SJEKKPUNKT: Ukrainske soldater ved et sjekkpunkt i Mariupol, øst i Ukraina. Foto: Sergei Grits / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråd avholder et krisemøte i dag i forbindelse med krisa i Ukraina. Det skjer etter meldinger om at Russland har sendt hundrevis av soldater til Øst-Ukraina.

Møtet finner sted klokka 18 norsk tid i FNs hovedkvarter i New York, ifølge NTB, og det er  Litauen som har bedt om at Sikkerhetsrådet samles, ifølge diplomater.

- Det er en fullskala invasjon av vårt land, sier en ukrainsk topp-offiser i dag ifølge CNN.

Ifølge avisa har mer enn 1000 tungt bevæpnede russiske soldater rykket inn i Ukraina. BBC skriver at en pro-russiske opprørsleder i det østlige Ukraina i dag har uttalt at mellom 3000 og 4000 russere deltar i kamper.

En NATO-offiser i Brussel, sier til nyhetsbyrået Associated Press (AP) at i tillegg til at det per nå er 1000 russiske tropper i Ukraina - er anlagsvis ytterligere 20 000 rett ved, på den russiske sida, skriver National Post.

I ettermiddag skal to kolonner med tanks ha kjørt inn i en strategisk viktig by, ifølge en ukrainsk sikkerhetstalsmann.

Russlands OSSE-ambassadør Andrej Kelin avvser at russerne har militær tilstedeværelse i Ukraina.

- Ingen russiske styrker har krysset grensen til Ukraina, sier han.

Opprørsleder Aleksandr Zakhartsjenko sier det dreier seg om russiske soldater som har ferie eller permisjon fra sine stillinger i det russiske forsvaret.

Dagbladet skrev tidligere i dag at den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har kalt Det nasjonale sikkerhetsrådet inn til krisemøte og avlyser en tur til Tyrkia.

Porosjenko sier at russiske styrker har rykket inn i Sør- og Øst-Ukraina, der de har tatt kontroll over flere byer og landsbyer.

- Russiske styrker har nå blitt satt inn i Ukraina, sier han i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Porosjenko kaller det som har skjedd en «skarp forverring» av situasjonen i Donetsk. Ifølge ukrainske medier og Radio Free Europe har de de russiske troppene tatt kontroll over havnebyen Nonoazo.

Saken oppdateres.

SLÅR ALARM: Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko mener Russland nå har invadert landet hans.Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SLÅR ALARM: Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko mener Russland nå har invadert landet hans.Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer